Det bibelske navnet Lucas toppet navnestatistikken blant norske nyfødte i 2012. Mest populære jentenavn var Nora. Men bibelske navn taper nå terreng, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammen 527 gutter fikk Lucas eller Lukas som første fornavn mens 438 jenter fikk navnet Nora. Som nummer to blant guttenavnene følger Emil og deretter Mathias og Jonas.

Nora har slått ut Emma på toppen av den årlige statistikken, men bare så vidt. Emma har vært det mest populære jentenavnet i tre år, og i fjor ble 436 jenter døpt Emma, bare to bak Nora.

Bibelske navn
De bibelske guttenavnene står fortsatt sterkt, men bortsett fra Lucas faller de langsomt i popularitet etter en topp i 2006, ifølge SSB.

Lukas har ligget på topp i fire av de fem siste årene, og andre bibelske navn som Markus, Johannes og Matheus har vært populære gjennom de senere år. Navnet Isak har kommet sterkt i år. Navnet har klatret 13 plasser til en 16. plass på statistikken over landets mest populære navn.

SSBs statistikk viser at det også finnes lokale variasjoner i navnebruken. Et eksempel er navnet Matheo, som er det mest populære i Troms. Navnet kommer fra Matheus, men regnes ikke som et bibelsk navn.

Lokale variasjoner
I Østfold er Liam blitt et populært navn, mens Mohammad, med mange ulike skrivemåter, er det mest populære navnet i Oslo. Dette navnet kom med på listen over de 40 mest populære navnene i fjor og er i år på 36. plass på landsbasis.

SSB noterer seg også at navnet Noah går tilbake, bortsett fra i Molde. Byrået trekker ingen konklusjon om årsaken. Men det kan henge sammen med at Molde-trener Ole Gunnar Solskjærs sønn heter Noah.

Mindre oppkalling
Navn som var populære for 40 - 60 år siden når stort sett ikke opp på navnestatistikken for 2012.

- Det er mindre oppkalling etter besteforeldre, men det er fortsatt en del av det, sier navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Han forteller at hvis vi går langt tilbake i tiden, så var navnene de samme i 20-års perioder bakover. Den gang fikk barna navn etter foreldre og besteforeldre.

Mellomnavn og etternavn
Hele 49,4 prosent får mellomnavn, mens 8,5 prosent får etternavnet med bindestrek, skriver SSB.

Bruken av bindestrek etter navn har steget jevnt etter at det ble allment tillatt i 2003, og det stiger stadig.

Sofie var mest populært for jenter som annet fornavn, fulgt av Marie på andre plass. De mest brukte andrenavnene blant guttene er Alexander, André og Leander.

I 2012 fikk 17 prosent av de nyfødte etternavn som slutter på -sen. For befolkningen samlet er denne andelen nå 21,4 prosent.

(©NTB)