*Nettavisen* Nyheter.

De neste dagene avgjørende for norsk ebolasmittet

Den norske ebolasmittede kvinnen ankom Ullevål sykehus tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen (Ap)

Tilstanden er stabil for den norske ebolasmittede kvinnen i det hun går inn i sykdommens kritiske fase. Samtidig er den spanske sykepleieren på bedringens vei.

11.10.14 18:33

Ebolapasienter blir vanligvis enten dårligere eller bedre seks til elleve dager etter sykdomsutbruddet.

Den norske ebolasmittede kvinnen merket at hun ble syk sist helg.

Hun er dermed i starten av det som regnes som den mest kritiske fasen i sykdommen hun ble smittet av som medarbeider for Leger Uten Grenser i Sierra Leone. De fire neste dagene blir trolig avgjørende for kvinnen som Ullevål sykehus lørdag opplyste har en stabil tilstand.

Bedring i Madrid
Samtidig kan det være grunn til en viss optimisme for den spanske sykepleieren som fikk eboladiagnose mandag. 44-åringen ble syk etter at hun deltok i behandlingen av to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika. Begge to døde.

Torsdag opplyste spanske myndigheter at sykepleieren var livstruende syk. Lørdag er formen hennes betraktelig bedre, ifølge AFP.

Bedringen skjedde da hun fikk behandling med den eksperimentelle ebolamedisinen ZMapp fredag kveld, ifølge en ikke navngitt kilde ved sykehuset.

– Tilstanden hennes er alvorlig, men den har bedret seg gjennom natten. Hun er ved bevissthet og snakker fra tid til annen når hun er i godt humør, sier vedkommende.

– Stabil tilstand
Ullevål vil ikke opplyse hva slags – eller om noen – medisinsk behandling den norske kvinnen får. Men i pressemeldingen lørdag ble det opplyst at fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus har vært i kontakt med utenlandske fagmiljøer for å utveksle erfaringer knyttet til behandling av ebolapasienter.

«Gjennom rask og velvillig assistanse fra flere utenlandske kilder har sykehuset fått tilgang til utprøvende behandling som har vært svært lovende i prekliniske forsøk og tidligere gitt til enkelte pasienter», het det.

Tidligere denne uken ble det opplyst at hun var våken og bevisst.

– Hun spiser selv og kommuniserer greit. Så hun er definitivt i stand til å være med på det vi diskuterer, sa leder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus torsdag.

Medisinjakt
Norske myndigheter undersøker nå ulike ordninger for å få tilgang til eksperimentelle medisiner i tilfelle flere nordmenn blir smittet av ebola.

– Dersom hjelpearbeidere reiser til Vest-Afrika og blir smittet, vil vi gjøre alt vi kan for at de får den beste tilgjengelige behandlingen, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae.

Hun sier det er knapphet på de eksperimentelle medikamentene.

– Helsedirektoratet vil lete etter gode og etisk forsvarlige mekanismer for hvordan disse fordeles etter medisinske behov på tvers av land, sier Daae.

Ingen kur
Ebolaepidemien har hittil i år kostet minst 4.000 menneskeliv, de aller fleste i Sierra Leone, Liberia og Guinea.

Det finnes i dag ingen legemidler som kan forhindre eller behandle ebola, og legemidler mot sykdommen er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium.

– Det vi vet har effekt, er støttende medisinsk behandling, for eksempel tilførsel av væske. Per i dag har vi ikke annen behandling med dokumentert effekt. Det som finnes, er medisiner som er til utprøving og under utvikling, sier Daae. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.