Starten av november har vært kjølig for mange. I forrige uke var det snø og vanskelige kjøreforhold flere steder.

- Temperaturene gjør en dupp søndag og mandag, før det blir varmere igjen. Vi får en liten forsmak på vinteren søndag og mandag. Søndag kommer nok mye av nedbøren som snø. Det kan bli snø i lavlandet på Østlandet, uttalte statsmeteorolog Iselin Skjervagen til Nettavisen, like før helgen.

Sjekk værvarselet på yr.no her.

Denne uka blir imidlertid annerledes. Allerede mandag formiddag kommer Meteorologisk institutt med følgende melding:

- For en snurr! Ser du det store lavtrykket rett vest for Island ? Det har retning rett mot Norge, og lavtrykket kommer til å prege været i vårt ganske land de neste dagene, først i sør og senere også i nord.

10 grader

«Snurren» betyr rett og slett at det blir varmere i hele landet de neste dagene, spesielt tirsdag og onsdag.

- Lavtrykket kommer inn sent i kveld. Det kommer først til Vestlandet, så trekker det nordover etter hvert. Lavtrykket bringer med seg nedbør, men også mye mildere luft. Det blir stort sett oppholdsvær utover tirsdag ettermiddag og onsdag Østafjells. Da blir det opp imot 10 grader. Det er ganske mildt for årstiden, sier vakthavende statsmeteorolog Rannveig Eikill til Nettavisen.

Og hun legger til:

- Det er mildt for årstiden, men ikke noe rekord. Det vil bli mildt for alle utover uka. Nordover vil temperaturen også øke med flere plussgrader.

Noe som kan være kjærkomment for noen etter disse temperaturene i helgen:

- Både natt til søndag og natt til i dag ble det målt under -20 grader på Finnmarksvidda, det er første gang denne sesongen med så lav temperatur Tidligste dato for 20 minusgrader på høsten er 9. oktober 1940, og den rekorden er det Šihččajávri og Kautokeino som står for!, skriver Meteorologisk institutt mandag formiddag.

Mye vind

Lavtrykket som er på vei vil imidlertid også gi en kraftig vindøkning for en liten periode.

- Sent i kveld vil lavtrykket nå Vestlandet først. Da vil det blåse stiv og sterk kuling til en liten storm i natt. Vinden skal gi seg i tirsdag morgen, så den blir kortvarig. Utover tirsdagen vil vinden øke i Trøndelag og Nord-Norge og det kan bli sterk kuling på onsdag. Det blir også vind Østafjells fra og med tirsdag, men den blir ikke like kraftig som på Vestlandet eller lenger nord, opplyser statsmeteorologen.

Vinteren er i anmarsj, og da er det viktig å huske på dette i vinterkjøret: