Gå til sidens hovedinnhold

De nordiske landene med felles uttalelse om økt  forsvarssamarbeid

- Russland vil oppfatte dette som aggresjon.

- Man må regne med negative reaksjoner fra russisk side, uten at dette bør tillegges vekt, sier professor Janne Haaland Matlary i forsvarsminister Ine Eriksen Søreides ekspertgruppe til Aftenposten.

Bakgrunnen er en erklæring fra forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark og Finland, samt utenriksministeren til Island. Erklæringen står på trykk som en kronikk i Aftenposten fredag.

I denne erklæringen står det blant annet at landene vil ha flere felles øvelser, ha felles industrisamarbeid også i forsvarssammenheng, felles utveksling av etterretningskunnskap og felles bearbeiding av cyber-materiale.

I teksten står det blant annet: «Den russiske handlemåten er den største utfordringen mot den europeiske sikkerhetssituasjonen. Utviklingen innebærer at den sikkerhetspolitiske situasjonen i de nordiske landenes nærområder er blitt merkbart forverret det siste året (...) vi må være forberedt på at kriser eller hendelser kan oppstå (...) det har vært flere grensekrenkinger overfor landene ved Østersjøen (...) Den russiske propagandaen og den politiske manøvreringen bidrar til å så splid mellom landene, og i organisasjoner som NATO og EU», skriver Aftenposten.

Professor Haaland Matlary sier at erklæringen knyttet Sverige og Finland nærmere NATO. Den første synlige beviset på økt samarbeid, blir trolig luftøvelsen «Arctic Challenge» i mai. Øvelsen, der USA vil delta, vil finne sted over Norge og Sverige.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken