Gå til sidens hovedinnhold

De nye reiserådene: - Vet at det er en stor skuffelse for mange

Regjeringen åpner for fritidsreiser mellom Norge og de nordiske landene, men gjør unntak for ett land; Sverige.

OSLO (Nettavisen): Norske myndigheter åpner for fritidsreiser til stort sett hele Norden, mens i Sverige åpnes det kun for fritidsreiser til og fra øya Gotland.

- Jeg forstår at det er en stor skuffelse for mange, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag. Der presenterte myndighetene nye reiseråd.

Det varsles også at treningssentre og svømmehaller åpnes mandag.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien i Norge og utlandet

- Vi åpner Norge sammen. Vi gjør det kontrollert og over tid, sa statsministeren innledningsvis og minnet om at det fortsatt gjelder å være forsiktige og unngå en oppblomstring av koronasmitte.

Les også: Regjeringen åpner for arrangementer med inntil 200 deltakere fra 15. juni

Sverige er et av landene som er hardest rammet av koronapandemien og et av landene med den høyeste dødsraten i verden. De siste tallene fra Folkhälsomyndigheten i Sverige fredag viser 49.684 smittetilfeller (en økning på 1396 nye smittetilfeller siste døgn) og 4854 døde (en økning på 40). I Norge er det meldt inn 8606 smittetilfeller og 242 døde så langt i utbruddet.

Åpner bare for Gotland i Sverige

- Vi åpner for fritidsreiser til nordiske land og til regioner med akseptabelt smittepress, understreket statsministeren.

- I praksis åpner vi nå for at nordmenn kan reise til hele Norden uten å havne i karantene, sa Solberg, men understreket at smittesituasjonen i Sverige er slik at det ikke kan åpnes opp på samme måte der. Der er det bare øya Gotland, hvor man har hatt svært få smittetilfeller, hvor det åpnes.

Kjøpesenter skuffet

En av dem som uttrykker skuffelse er Norby Shoppingcenter.

- Dette var ikke det vi ønsket å høre. Vi biter tenna sammen. Vi har holdt ut i tre måneder, og vi skal klare å holde ut i 14 dager til, og håper at det snur da, sier senterleder Ståle Løvheim, til Nettavisen.

- Vi kan ikke gjøre så mye med dette. Men vi er verdens sikreste senter. Vi mener vi trygt kunne sluppet inn nordmenn hit i dag. Vi har nesten ikke svensker her. Det er 99 prosent nordmenn, så det er omtrent som å handle i Norge, sier Løvheim.

Han sier han forstår at det er en landegrense.

-Det er det vi har levd godt på i alle år, men dette er det tryggeste sted på jord, sier han og henviser til smittevernsikkerhet knyttet til koronakrisen.

Åpner treningssentre igjen

Regjeringen gjennomfører lettelser av flere koronatiltak fra 15. juni. Treningssentre, badeland og svømmehaller gjenåpnes på det som beskrives som en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det blir tillatt med arrangementer på inntil 200 personer.

Det gjøres videre unntak fra kravet om minst én meters avstand mellom profesjonelle utøvere innen kultur og idrett ved gjennomføring av arrangementer. Dette omfatter også spillere og støtteapparat under seriekamper i toppfotball. Det blir også unntak fra én-metersregelen for personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir og andre skolelignende tilbud.

Les også

Erna Solberg om smittefaren: - Kan plutselig blusse opp igjen

- Frihet under ansvar

- Vi må gjøre alt vi kan for å unngå økt smittespredning utover sommeren. Vi får større frihet, men dette er frihet under ansvar. Vi vil følge godt med på hva summen av lettelsene gjør med smitterisikoen, uttaler statsministeren.

Treningssentre, badeland og svømmehaller har laget bransjestandarder for smittevern i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Disse kan ha garderober åpne. Det samme kan idrettshaller, skriver regjeringen på sine nettsider.

Kommunene har anledning til å gjøre egne vurderinger av behovet for eventuelle lokale tilpasninger der smittepresset er større.

Når grensen utvides fra 50 til 200 personer, opprettholder regjeringen kravet om ansvarlig arrangør som må ha oversikt over deltakerne på store arrangementer. Det er viktig for enkel smittesporing, understrekes det. For privatpersoner som samles, er gruppestørrelsen fremdeles 20 personer.

Kommentarer til denne saken