*Nettavisen* Nyheter.

De nyeste vinene til grillmat

Foto: (Thinkstock)

Sommerens nyhetsslipp handler om godt på grillen.

(SIDE2): Julislippet inneholder en hel del vin som skal smake til grillmaten - og samtlige røde er meget hyggelig priset. Når sommerværet tar seg opp øker salget av grillmat i takt med solen, og til smaken av salt, søtt og røyk må man ha vin som kan balansere og gi maten et løft.

Vin til mat
Slippet på Vinmonopolet i juli er en ny variant av de vanlige slippene. Til nå har fokusområder vært gjennomgangstonen, men denne gangen testes ut det nye konseptet som lanseres fra høsten av utvalgte pol - vin til mat. Det betyr at i hyllene vil det stå vintips basert på nyheter og polets egne valg i en periode. Blant polene som starter med dette først er Porsgrunn, sørlandsbyene og Molde.

Og først ut er drikke til grillmat. Her kommer et lite knippe av våre favoritter fra det kommende nyhetsslippet, de fleste har en god pris, og vil smake til enten entrecôte, svin, lam eller kylling på grillen.

Parson´s Paddock Cabernet Sauvignon 2011, Australia
(#97188, kr 125,50) Poeng: 81

Helt dyp mørk rød i fargen. Aroma av solbær og urter. Fersk smak med god fruktighet i en lang, fast ettersmak. Fin syre og fylde. Litt ung, men et godt kjøp til en vennlig pris. Denne ville vi drukket til en grillet biff eller spareribs.

Laget på 100% Cabernet Sauvignon.

Klikk på bildet for å forstørre.

St. Huberts Pinot Noir 2010, Australia
(#97240, kr 219,90) Poeng: 82

Mørk rustrød i farge. Dufter godt av mørke røde bær og lett av fat. Saftig og god på smak, man merker godt de røde bærene i ettersmak. God fylde, fin syre og bra lengde.

Pinot Noir er ofte vel drikkende til lam, og for eksempel lammekarré kan være svært godt på grillen.

Laget på 100% Pinot Noir.

Te Mata Woodthorpe Syrah 2010, New Zealand
(#92929, kr 151,30) Poeng: 83

Dyp mørk rød på farge. Dufter av pepper, urter og mørke røde bær. God frukt i smak med fast og fin ettersmak. Lett tyngde.

Vil smake til entrecôten - vil balansere fint med for eksempel en klassisk bearnaisesaus til.

Soleil Catalan 2010, Frankrike
(#98199, kr 93,90) Poeng: 78

Dyp blårød på farge. Dufter av solbær med et hint av urter. Lettdrikkelig og lett rødvin med fersk og saftig smak. Ok lengde og syre. Fin rødvin på en varm sommerdag.

Laget på 70% Carignan og 30% Syrah.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pardon My French Cabernet Sauvignon, Frankrike
(#98200, kr 88,80) Poeng: 81

Dyp blårød i farge. Dufter av modne mørke røde bør og lett av urter. Saftig. God og fruktig smak av røde bær og lett av lakris i lang og fast ettersmak med spenstige tanniner. God fylde og bra syre.

Rødvinen vil passe svært godt til et skikkelig stykke biff av okse, den vil harmonere veldig fint med røyksmaken og det lett blodige i kjøttet og kan balanserer selv kraftige grillsauser til. Og ikke minst god vin til superpris!

Laget på 100% Cabernet Sauvignon

Ch. la Caminade Cahors 2010, Frankrike
(#98196, kr 125) Poeng: 83

Helt mørk blålilla i farge. God aroma av solbær og lakris med hint av urter. Ung og saftig på smak med godt preg av mørke bær i en lang og fast ettersmak. God fylde, og fin friskhet. En veldig god og rimelig priset variant av en Bordeaux-blend, og et glimrende valg av en litt tyngre rødvin til grillfesten. Malbec er en yndet drue til okse – og vil være et absolutt godt valg for den som ønsker en rødvin med noe mer tyngde og fylde.

Laget på 85% Malbec, 10% Merlot og 5% Tannant.

Marqués de Chivé Tempranillo Reserva 2007, Spania
(#43904, kr 99,80) Poeng: 81

Dyp rød i fargen. Dufter av urter, røde bær og lett av fat. God lang ettersmak med preg av fat og litt vanilje. Fin syre og god fylde.

God kjøp - vil smake til lam.

Laget på 100% Tempranillo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marqués de Murrieta Gran Reserva 2004, Spania
(#98285, kr 235) Poeng: 86

Dyp kobberfarget. God aroma med preg av røde bær og lett av krydder og fat.

God og fast ettersmak – smaker av krydder og fat. Bra syre. En veldig god vin til biff av okse.

Laget på 91% Tempranillo, 6% Garnacha og 3% Mazuelo.

Blossom Hill Signature Italian Red, Italia
(#98214, kr 98) Poeng: 78

Blålilla på farge. Søtlig aroma av mørke røde bær og litt krydder.

Saftig og fersk, god fylde og fin friskhet. Fruktig i en lett ettersmak. Vennlig pris på denne fine italieneren man lett kan drikke en varm sommerdag til lyst kjøtt på grillen.

Laget på 40% Sangiovese, 30% Montepulciano, 15% Lagrein og 15% Lambrusco.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alpha Zeta II Faggio Montepulciano d`Abruzzo 2011, Italia
(#98251, kr 119,30) Poeng: 82

Dyp rød i fargen. Dufter av modne mørke røde bær og lett av krydder. God fylde og syre. Saftig, moden og litt bløtt preg. Veldig god frukt i slutten - i en lang, varm ettersmak.

Vil smake godt til hvitt kjøtt og svin på grillen.

Laget på 100% Montepulciano.

Rocca Remajor Monferrato Rosso 2008, Italia
(#98055, kr 119,90) Poeng: 81

Mørk rød i farge. Deilig aroma av solbær og lakris. God saftighet, fin lengde og fylde med god syre. Fersk. Varm og god ettersmak.

Smaker til kylling eller annet lyst kjøtt på grillen.

Laget på 50% Dolcetto, 35% Barbera og 15% Cabernet Sauvignon.

Castellani Guadalmare 2010, Italia
(#98266, kr 104) Poeng: 81

Klikk på bildet for å forstørre.

Dyp mørk rød. Aroma av modne mørke røde bær og lakris med et lett røyket preg. God saftighet, fersk og fruktig. Røde bær og litt fat i ettersmaken, med lett fylde og tyngde.

Vil være et godt valg til lyst kjøtt på grillen.

Laget på 55% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon og 15% Merlot.

La Galliania Chianti 2011, Italia
(#98212, kr 125,10) Poeng: 83

Dyp blålilla. Frisk duft av røde bær og urter, lett av røyk og fat. Fin fruktighet, fast ettersmak med fin fylde. Preg av røde bær og kjøtt i ettersmak.

Passer til hvitt kjøtt eller også til grillbiffen. Godt kjøp!

Laget på 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon.

Nyhetsslippet ankommer polets hyller lørdag 7. juli.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.