*Nettavisen* Nyheter.

De pinligste tabbene

Foto: Sandrew Metronome

Disse valgene er det nok noen som angrer bittert på.

27.03.09 14:32

(SIDE2:) Hva er det som gjør en bestselgende bok til en suksess? Det er det opp til forlagene å avgjøre.

Men også de kan gjøre feil. Og noen ganger er feilene verre enn andre. For tenk hvor bittert det er å se at boken du refuserte blir en millionsuksess eller en klassiker hos et annet forlag.

Her er noen av de pinligste refusjonene som er gjort:

«Pippi Langstrømpe»
I dag er hun en av verdens mest kjente barnebokskikkelser. Da Astrid Lindgren i 1944 sendte inn manuset til det svenske forlaget Bonnier, sa forlaget nei. De mente at ingen ville være interesserte i å lese noe sånn, skriver BT.dk. Heldigvis lyktes Lindgren på neste forsøk.

«Harry Potter»
Et av de mest kjente - og pinligste - avslagene noen sinne, er det J. K. Rowling som fikk lide for. Alenemoren hadde begynt på en bokserie om en ung trollmann og en verden skjult for mennesker. Hele åtte forlag takket nei til bøkene, før de til slutt ble utgitt. I dag er Rowling en av Storbritannias rikeste kvinner og regnes for å være en av verdens mektigste kjendiser. Og bøkene? I juni 2008 hadde bøkene solgt i over 400 millioner eksemplarer.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Menn som hater kvinner»
Stieg Larssons «Millenniumtriologi» har solgt i nesten ti millioner eksemplarer. Filmen basert på den første boken «Menn som hater kvinner», ligger for tiden på kinotoppen i Norge med 225.587 besøkende siden premieren 13. mars. Da Larsson sendte inn manuset til Piratforlaget i Sverige, skal han ha fått manuset ulest tilbake, skriver Krimklubben.no.

«Havets katedral»
Det måtte en bok om middelalderen i Barcelona til for å dytte Stieg Larsson ned fra bestselgerlistene i Norge. Romanen er solgt i over to millioner eksemplarer i Spania og lå på den norske bestselgerlisten i ukevis. Men før suksessen, ble Ildefonso Falcones avvist av sju forlag.

LES OGSÅ: Millionselger avvist sju ganger

«Animal Farm»
Da Georg Orwell sendte inn manuset til «Animal Farm», fikk han klart svar, ifølge BT.dk:

- Det er umulig å selge historier om dyr i USA.

Siden den gang har Time Magazine kåret boken til en av tidenes 100 beste engelskspråklige bøker, og den fikk 31. plass på Modern Library List og Best 20th-Century Novels.

«Anne Franks dagbok»
Den grusomme og sanne historien i unge Anne Franks dagbok har blitt en konkretisering av Holocaust. Men hele 16 forlag refuserte boken før den til slutt ble utgitt.

«Carrie»
Den skumle og triste boken om mobbeofferet Carrie som til slutt får sin hevn, er en av Stephen Kings mest kjente bøker. Men ikke alle hadde forutsett det.

- Vi er ikke interessert i science fiction som behandler negative utopier. De selger ikke, skrev et forlag til King, ifølge BT.dk.

Les om flere merkelige refusjoner her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag