RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De rød-grønne på gassrør-gli

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet er for mens SV ikke helt har bestemt seg om de vil ha gassrørledning til Grenland, som Yaras toppsjef Thorleif Enger ønsker seg. Les hva regjeringsalternativet ønsker seg
Gjennom iMarkedet.no kom konsernsjef i gjødselgiganten Yara med en sterk oppfordring til norske politikere: Etabler en gassrørledning til industriområdene ved Grenland.

Paradokset til olje- og gassnasjonen Norge er nettopp at rørledninger med gass går fra våre oljefelt til Europa mens norsk gass må transporteres via sjøveien i små, og derfor dyre, gasstankere.

Til høsten er det stortingsvalg og iMarkedet.no loddet stemningen blant partiene i det såkalte "rød-grønne" alternativet som består av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Akselsen ivrer

Leder av næringskomiteen og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Olav Akselsen, ivrer etter å etablere en gassrørledning til Grenland, og sier til iMarkedet.no at om det hadde vært opp til han skulle dette kommet for mange år siden.

- Det er et paradoks at norsk gass brukes i Europa til å utkonkurrere norsk industri som ikke har den samme tilgangen. Slik kan vi ikke ha det, sier Akselsen.

Han forteller at dersom en slik gassrørledning skal komme på plass må bedriftene belage seg på å betale, men forteller at Arbeiderpartiet vil jobbe, enten i regjering eller opposisjon, for etablering av dette.

Det samme vil Senterpartiet. Næringspolitisk talsmann Odd Roger Enoksen sier til iMarkedet.no at dette er noe han vil jobbe for å realisere dersom Senterpartiet havner i regjering til høsten sammen med Arbeiderpartiet og SV.

Enoksen sier at det er store samfunnsøkonomiske fordeler ved en slik rørledning.

- Vi har en stram kraftbalanse i Norge, og denne gassen kan brukes både til industrien men også inn mot de mest folkerike områdene i landet for eksempel til bruk i fjernvarme, sier Enoksen som mener at han kan regne hjem prosjektet i et samfunnsøkonomisk regnestykke.

SV i mot - men skal diskutere

Hallgeir Langeland sitter i energikomiteen på Stortinget for SV og er energipolitisk talsmann. Langeland sier til iMarkedet.no at de ikke har tatt stilling til saken i SV.

- Dette skal vi diskutere på landstyremøte i SV til helgen, sier Langeland til iMarkedet.no. Men for egen regning forteller Langeland at han går inn for løsninger som er mer fleksible, og som ikke binder opp industrien til fossile brennstoff.

- Og frakt sjøveien er den mest fleksible løsningen, sier Langeland til iMarkedet.no.

Inge Ryan sitter i Næringskomiteen for SV og sier til iMarkedet.no at partiets linje er å være imot rørledning til Grenland.

- Hvem skal betale denne rørledningen, spør Ryan retorisk når iMarkedet.no ringer.

- Selskapene vil ikke betale for dette selv, og det indikerer jo kanskje at dette ikke er så lønnsomt. Det er en side av saken. Den andre er at en slik løsning vil kreve stor etterspørsel, sier Ryan som forteller at dette dermed vil kreve et gasskraftverk.

Inntill en miljøvennlig teknologi er på plass vil SV motsette seg dette.

Men: Ryan sier til iMarkedet.no at dette ikke nødvendigvis er en sak som SV vil kjøre seg helt fast i. Det er det ifølge Ryan bare en sak som er viktig nok til: EU-saken.

- Vi kan diskutere alt utenom EU-medlemskap, sier Ryan til iMarkedet.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere