RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De reneste menneskene i Norge

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Dusjer langt oftere enn befolkningen ellers i landet.

Dette kommer fram i en landsdekkende undersøkelse InFact har gjennomført for strømleverandøren Fjordkraft.

Hele 51 prosent av dem som bor i Oslo dusjer daglig. Dette er åtte prosent over landsgjennomsnittet, som er på 43 prosent.

Menn er renest

Også i den andre enden av hygieneskalaen skiller Oslo seg ut fra befolkningen for øvrig. På landsbasis er det seks prosent som dusjer sjeldnere enn noen ganger i uken. Det tilsvarende tallet i Oslo er halvparten – kun tre prosent.

Konklusjonen er dermed enkel. Oslofolk dusjer mest.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Den landsdekkene undersøkelsen viser også at det fordelt på kjønn er menn som dusjer oftest, men de er også overrepresentert i gruppen over dem som dusjer minst.

Dyr regning

Kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft forteller at dusjing kan gjøre store utslag i strømforbruket for en familie.

– Huslige aktiviteter som matlaging, TV-titting og støvsuging trekker marginalt med strøm, men en dusj er faktisk merkbar på strømforbruket. Dersom vi tar utgangspunkt i en ti minutters dusj med et forbruk på 15 liter per minutt, blir energiforbruket 6,1 kilowattimer, sier Tjomsland til Nettavisen NA24.

På et helt år utgjør dette nærmere 2.500 kilowattimer, og ganger vi det deretter opp med fire familiemedlemmer blir forbruket tett oppunder 10.000 kilowattimer i løpet av et kalenderår, fortsetter hun.

Hva et slikt forbruk utgjør i kroner og øre vil ifølge Tjomsland avhenge av strømprisene. Ut fra dagens priser blir kostnaden oppunder ti tusen kroner per år.

– Det kan med andre ord ligge betydelige besparelser i litt kortere tid under dusjen, eller et sparehode, fortsetter hun.

Her er tallene for Oslo (hele landet):

Daglig 51,2 (43,2)
Noen ganger i uken 41,6 (48,5)
Sjeldnere 3,2 (6,3)
Vet ikke 4,0 (2,0)

Hvor ofte synes du at man bør dusje? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere