RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De riktige lekene til barnet

Sist oppdatert:
Her er hva du bør se etter og styre unna når du kjøper leker til barnet.

(SIDE2): Leker er ofte tilpasset alderen og kan være mer eller mindre forseggjorte, hjemmelagde eller masseproduserte. Leketøy er et hjelpemiddel i leken og kan stimulere barnets intellekt, fantasi, motorikk og fysiske utvikling ellers.

Ifølge nettstedet Barnevakten har et barn hele 500 leker på rommet sitt. Tallet kommer fra blant annet en svensk undersøkelse som ble utført i 2002. Barneleker er en viktig del av å lære når barnet vokser opp og utvikler seg, men du bør være oppmerksom på at lekene du kjøper ikke er helseskadelig. Du kan spørre om råd i butikkene, da de skal ha oversikt over blant annet støynivå på det de selger og de skal kunne gi deg svar på hva varene de selger inneholder.

Dette kan du sjekke selv når du kjøper leker:
- Kjøp leker som kan repareres.

- Kjøp ubehandlede treleker til småbarn. Treleker kan kjøpes i de fleste butikker for barn, men du kan også finne det i bruktbutikker eller på loppemarked.

- Bruk gjerne naturen til å finne ting til formingslek. Barnet kan for eksempel leke med, eller lage ting ut av stein, greiner, mose, kongler.

- Sjekk på emballasjen eller esken for hvilken aldersgruppe lekene er beregnet for.

- Leketøy for de minste må ikke kunne sprekke eller gå opp i sømmer eller limingen, og de skal ikke ha smådeler som lett kan løsne. De bør heller ikke gi fra seg høy lyd.

- Unngå myke plastleker, særlig til småbarn. Jo mykere lekene er, jo større er sjansen for at de kan avgi skadelige, kjemiske mykgjørere. Noen eksempler: Klissete slimhender, dukker av bløt plast, baderinger, plastdyr og så videre.

- Leketøy med fyllmateriale som gir eller kan gi allergiske reaksjoner for eksempel nøtteskall, belgfrukter og dyrehår, skal være merket med ADVARSEL! Leketøyet kan gi allergi/overfølsomhet.

- Det er særlig PVC-plast som kan inneholde skadelige kjemikalier. Velg derfor andre plasttyper. Ofte står det «PVC free» eller lignende på forpakningen hvis leken er uten PVC, men det er sjelden angitt hvis leken faktisk er laget av PVC-plast. Noen ganger er plastleker merket med plastsymbolet: Tre piler i en trekant med et tall i midten. Tallet 3 står for PVC.

Nyttige lenker:
Farlige produkter og leker:Sjekk Statens forurensningstilsyns hjemmesider.

Miljøbevisst?:Les under temaet barn på Grønn hverdags sider.

Et knippe kule barnebutikker på nett, ifølge Side2:

Sprell

Den kule mage

Sunneleker

Riktige leker

En gull knapp

LES OGSÅ: Kule klær til «kule kidz»

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

(Kilde: gronnhverdag.no, sft)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere