Gå til sidens hovedinnhold

De siste norske soldatene fra Afghanistan har ankommet Norge

Mandag kveld ankom det siste flyet med norsk personell fra Kabul.

Alt norsk personell fra Forsvaret er ute av Afghanistan. Det siste flyet med norsk personell fra feltsykehuset i Kabul ankom Oslo lufthavn litt før klokken 19.30 mandag kveld.

Ifølge sjefen for Forsvarets sanitet dreier det seg om 20-30 soldater som har tjenestegjort ved feltsykehuset på flyplassen i Kabul.

Flyet landet på den militære flyplassen på Gardermoen og ble mottatt av blant andre forsvarssjefen, forsvarsministeren og sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter.

- Et annet Afghanistan

Rundt 100 norske soldater vil komme fra Afghanistan og den norske basen i Tbilisi til Norge i to fly i løpet av kvelden mandag. Dermed er 20 år med norsk tilstedeværelse i Afghanistan avsluttet.

– Det er fortsettelsen som vil vise hvor vellykket vår tilstedeværelse i Afghanistan har vært, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Jeg er fornøyd med innsatsen fra Forsvaret, også i disse vanskelige siste ukene, og at vi nå får alle hjem, sier forsvarsministeren til NTB.

– Det er et annet Afghanistan nå enn da, så får fortsettelsen vise hvor vellykket vår tilstedeværelse har vært. Taliban ser på seg selv som en politisk faktor, og det gjorde de ikke for 20 år siden. I samtaler har de gitt signaler om at de er veldig annerledes nå enn det de da sto for. Enten er det et janusansikt eller et tegn på utvikling. Det kan være lov å være litt optimistisk, sier Bakke-Jensen.

– Kan vi stole på Taliban?

– Nei, det vet vi ikke ennå. Det er viktig at det internasjonale samfunnet snakker med én stemme og ansvarliggjør Taliban for den fremferden de kommer til å vise fremover. Og vi får se hvor langt det strekker seg – om de er annerledes nå enn for 20 år siden, sier han.

Tjue års innsats

Flyet tok av fra Kabul klokken 4.34 norsk tid og er på vei til Tbilisi, opplyste Forsvarsdepartementet mandag morgen.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, uttalte forsvarsministeren tidligere mandag.

Forsvarsministeren sier de siste dagene i Kabul har vært svært krevende for det norske personellet.

– I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadde. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

Les: Donald Trump til frontalangrep på Joe Biden etter nyheten om «drapsliste»: - Dette kan bare gå en vei

Ingen pasienter igjen

Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. Etter eksplosjonene i Kabul torsdag kom 50 pasienter inn til behandling ved sykehuset, opplyser oberstløytnant og talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Allerede fredag var flesteparten av disse ute av sykehuset. Da de siste norske styrkene dro, var det ingen pasienter igjen.

– Det var ingen pasienter idet vi pakket sammen. De få som var igjen på fredag, ble sendt videre i systemet før den siste nedpakkingen ble iverksatt og soldatene trakk seg ut, sier han.

Han sier mesteparten av sykehuset, som er amerikansk-drevet, nå er pakket ned.

– Det er et amerikansk sykehus hvor Norge har bidratt ved deler av sykehuset med personell og materiell. Det er gjort forberedelser slik at store deler av materiellet er pakket sammen, men noe forbruksmateriell blir igjen på flyplassen, sier Moen.

Les også: USA angrep en selvmordsbomber i et kjøretøy

Helhetsvurdering

Han sier det er gjort grundige vurderinger og nøye forberedelser i forkant av den siste evakueringen. Soldatene skulle være ute innen slutten av måneden.

– Det er en helhetsvurdering gjort i nært samarbeid med de amerikanske styrkene som gjorde at de ble trukket ut nå, sier Moen.

I tillegg til personellet ved feltsykehuset har Forsvaret hatt personell for å støtte Utenriksdepartementet i evakueringen fra Afghanistan. Det inkluderer personell fra spesialstyrkene.

Sammen med forsvarsledelsen vil forsvarsminister Frank Bakke-Jensen møte det norske personellet når de lander på Gardermoen en gang etter 17.30 mandag.

Pakker ned i Tbilisi

I Tbilisi, der flyene fra Kabul mellomlander, har Norge personell fra Brigade Nord.

I alt er det et femtitalls soldater fra forskjellige enheter i Forsvaret som den siste uken har jobbet i Tbilisi med å evakuere norske statsborgere og personer med tilknytning til Norge fra Afghanistan, skriver Forsvarets forum.

Den norske leiren ligger inne på den militære delen av Shota Rustaveli Tbilisi internasjonale lufthavn.

Forsvaret bekrefter overfor Forsvarets forum at også den norske leiren i Tbilisi forbereder seg på å pakke sammen og reise hjem til Norge mandag kveld.

Uklart for videre evakuering

Rundt 1.100 mennesker er brakt i trygghet til Norge i forbindelse med evakueringen av Afghanistan. Flyplassen har i noen dager vært stengt for innslipp, og både Norges og andre lands evakuering er avsluttet.

Det er imidlertid fortsatt noen norske borgere igjen i Afghanistan.

– Vi fortsetter arbeidet vårt og holder kontakt med blant annet de som er registrert på reiseregistrering.no. UD har hatt et tydelig reiseråd siden mars 2018 om å ikke reise til Afghanistan, og 4. august ba vi norske borgere forlate landet. Det er likevel noen norske borgere igjen i Afghanistan som nå er i en vanskelig situasjon, i Kabul og rundt i landet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun sier Norge samarbeider med andre land med klare forventninger om at den sivile flyplassen må åpnes igjen, slik at norske borgere og afghanere som ønsker det, kan komme seg ut av landet.

– Vi holder kontakt med de som er igjen, og også med organisasjoner som har dialog med dem, sier Eriksen Søreide.

Les også: Taliban garanterer at alle med norske reisedokumenter får dra ut