RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De siste OSSE-observatørene frigitt

Sist oppdatert:
Sluppet løs etter en måned i fangenskap.

De fire siste OSSE-observatørene som var holdt fanget av prorussiske styrker i Øst-Ukraina, ble lørdag kveld sluppet fri etter en måned i fangenskap.

– De er uskadd og i godt humør. De ble løslatt i løpet av de siste ti minuttene, fortalte OSSE-talsmann i Ukraina Michael Bociurkiw til NTB like etter klokken 20 lørdag.

De fire observatørene, en tysker, en nederlender, en russer og en spanjol, befinner seg lørdag kveld på et hotell i Donetsk, tilføyer Bocirukiw. De ble tatt imot av Mark Etherington, som er nestsjef for observatørstyrken i Ukraina tilføyer Bociurkiw.

Torsdag ble de første fire observatørene, som ble bortført av prorussiske separatister i Donetsk-regionen, 29. mai sluppet fri. Å sikre at de åtte observatørene blir satt fri, har vært en viktig del av fredssonderingene mellom regjeringen i Kiev, OSSE, Russland og separatistlederne.

Tungt bevæpnede menn
En Reuters-korrespondent i Donetsk så de fire observatørene – tre menn og en kvinne – bli fraktet opp til hotellinngangen i av tungt bevæpnede menn. Observatørene gikk ut av bilen, håndhilste på OSSE-representantene som ventet, og forsvant inn i hotellet.

Frigivelsen av de resterende fire, som ble bortført av en annen gruppe i naboprovinsen Luhansk 26. mai, kan dermed bidra til å bane veien for en løsning på konflikten som hittil har kostet flere hundre mennesker livet.

Forrige uke opplyste OSSE at de hadde vært i kontakt med begge de to bortførte observatørteamene, og at alle var i god behold.

Brutt våpenhvile
Våpenhvilen som Kiev-regjeringen ble enig med noen av opprørslederne om, og som er blitt forlenget til mandag, har vært preget av en rekke brudd fra separatistenes side, inkludert nedskytingen av et helikopter som kostet ni personer livet. Lørdag skal tre soldater ha blitt drept da opprørere angrep en militærpost, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Løslatelsen av samtlige OSSE-gisler var blant en rekke krav EUs stats- og regjeringssjefer stilte til Russland under toppmøtet nylig. Russlands president Vladimir Putin oppfordret allerede forrige uke de prorussiske separatistene til å slippe fri alle som holdes fanget mot deres vilje.

Løslatelsen av gisler er også blant vilkårene for den midlertidige våpenhvilen som først ble inngått i slutten av sist uke – nesten tre måneder inn i det ukrainske opprøret.

Saken oppdateres!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere