Den brutale, islamistbevegelsen Boko Haram er mistenkt for å ha stormet en videregående skole i den nigerianske landsbyen Chibok i midten av april, og bortført 230 av jentene som gikk på skolen.
Noen av jentene, som er i alderen fra 15 til 18 år, klarte å rømme fra kidnapperne, mens rundt 200 av dem er fortsatt savnet. Deborah Sanya (18) er én av jentene som klarte å rømme fra de brutale kidnapperne. Hun forteller til magasinet The New Yorker at hun var livredd.
- Jeg trodde livet mitt var over, forteller hun.
- Det var veldig, veldig mange av dem.
- Ropte Allahu Akbar
Kidnapperne var iført militæruniformer da de slo til mot jenteskolen. De lovte elevene at de skulle bringe dem i sikkerhet.
- De sa «Ikke vær bekymret. Ingenting vil skje dere».
Gjerningsmennene tok med seg mat og andre forsyninger fra skolen før de satte fyr på hele skolebygget. Jentene trodde først at de ble tatt hånd om av sikkerhetsstyrker.
Men da mennene begynte å avfyre våpnene sine samtidig som de ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor), innså 18-åringen at de ikke var regjeringssoldater.
Jentene ble stuet om bord i lastebiler og kjørt avgårde.
- Solgt for 70 kroner
På veien fikk Deborah Sanya øye på flere jenter som hoppet av lastebilene og flyktet inn i jungelen. Hun og de andre skolejentene ankom en leir langt inne i jungelen først på ettermiddagen samme dag. Etter to timer i leiren besluttet hun og to venninner at de måtte forsøke å rømme. De la på sprang ut i jungelen, og ankom en liten landsby ved midnatt. De overnattet hos noen landsbybeboere og kontaktet familiene sine dagen etter.
Motivet bak den omfattende kidnappingsaksjonen er ikke kjent, men det ryktes at jentete blir solgt videre som bruder til andre islamister for snaut 70 kroner.
- Antakelig har noen tatt jentene for å holde dem som koner eller for å gi dem bort til andre som ikke så lett kan skaffe seg koner. Det er ikke så lett for Boko Haram-medlemmer i bushen å skaffe seg koner, sier seniorforsker ved NUPI, Morten Bøås, til Nettavisen.
Islamistbevegelsen Boko Harem har herjet i det nordlige Nigeria i fem år, og har gjennomført en rekke groteske angrep på kristne i regionen. Angrepene inkluderer grufulle skolemassakre.
Strategisk bommert
Den nigerianske hæren tok æren for å ha befridd flere jenter i en redningsaksjon dagen etter bortføringsaksjonen. Dette viste seg imidlertid ikke å stemme. De siste dagene har det vært store protester i hele landet hvor demonstrantene krever at myndighetene skal finne og befri jentene.
Bøås sier at det enorme folkelige engasjementet kidnappingsaksjonen har skapt, kan presse regjeringen til å føre en desto hardere linje mot de militante islamistene.
- Det som har skjedd nå, har på mange måter knyttet landet sammen og skapt et kollektivt engasjement som til en viss grad binder Nord- og Sør-Nigeria sammen. Det kan bety at det var en strategisk bommert av Boko Haram. Hvis en får et større folkelig engasjement, kan det tvinge den nigerianske regjeringen og hæren til å presse fram en ny, mer seriøs og bredere tilnærming til hele Boko Haram-problematikken, sier Bøås.
Seniorforskeren mener regjeringen kan bli presset til å konfrontere de sosiale og økonomiske utfordringene i den nordlige delen av landet hvor Boko Haram holder til.
- Man må ha en militær tilnærming til noe så brutalt som Boko Haram, men det er ikke nok, understreker Båøs.
Fakta om Boko Haram
* Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd».
* Den sunnimuslimske gruppen ble grunnlagt i Maiduguri i Nord-Nigeria i 2002.
* Gruppen står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.
* Boko Haram kom etter hvert på kant med lokale religiøse og ikke-religiøse maktstrukturer.
* I 2009 eskalerte konflikten, og regjeringen satte i gang en massiv offensiv mot gruppa. Mange medlemmer ble fengslet, og grunnleggeren Mohammed Yusuf ble drept.
* Boko Haram gjorde et blodig comeback i september 2010 da de stormet et fengsel og frigjorde 700 fanger.
* I august 2011 sprengte gruppen en bilbombe ved FN-hovedkvarteret i Abuja. 24 mennesker ble drept, blant dem den norske FN-arbeideren Ingrid Midtgaard.
* 20. januar i år ble 185 mennesker drept i en rekke koordinerte angrep i Nigerias nest største by Kano.
* Ifølge Human Rights Watch (HRW) er nærmere 1.000 mennesker drept i angrep fra gruppen siden 2009.
* Boko Haram har ingen påviselige bånd til al-Qaida eller andre grupper eller nettverk utenfor Nigeria, og gruppens målsetting er uklar.
* 43 år gamle Abubakar Shekau antas å være leder. (©NTB)
USA tilbyr hjelp
Det er ingen som vet nøyaktig hvor jentene holdes fanget, men ifølge ubekreftede opplysninger befinner de seg trolig i nabolandene Tsjad og Kamerun. USA tilbyr nå nigerianerne hjelp til å spore opp de bortførte jentene.
- Vi har snakket med den nigerianske staten om hva vi eventuelt kan gjøre for å bistå dem med å finne og befri disse unge kvinnene, opplyste en talsmann for det amerikanske Utenriksdepartementet, Marie Harf, i en uttalelse torsdag.
Amerikanerne vil ikke avsløre hva slags hjelp de eventuelt vil bistå med.
Seniorforsker Båøs sier det er hovedsakelig to grunner til at USA nå tilbyr nigerianerne hjelp.
- Det ene er at det har vært bekymring i USA for Boko Haram. Og hvis dette er innenrikspolitiske hensyn, så er det en ganske stor befolkning i USA som kommer fra Vest-Afrika. Så dette har skapt engasjement blant svarte demokrater i USA. Obama-administrasjonen ser på dette som en god sak til å vise handlekraft, sier Båøs.
USA ga 20 millioner bistandsdollar til Nigeria i 2012 som skulle brukes til å styrke sikkerheten i landet. Norge hadde en samlet bistand til Nigeria på 60 millioner kroner i 2013. Mesteparten gikk til helse- og sosialsektoren i landet.
Kilder: The New Yorker, Reuters, The Times, Norad.