Gå til sidens hovedinnhold

- De slurvet med klamydiatesten min

Mia fikk sterke smerter i eggstokkene: - Det skremmer meg at det er så lett å bli glemt bort.

Mia opplevde en alvorlig glipp i helsesystemet etter at hun tok en generell test for kjønnssykdommer på Heimdal Helsehus i Arendal.

Som ved normal prosedyre, fikk hun beskjed om at de kun ville kontakte henne hvis noen av testene skulle komme tilbake positive.

- Etter fire uker med febrilsk venting ved mobilen slo jeg meg til ro med at jeg var «ren» og heldigvis ikke hadde noen kjønnssykdommer, forteller Mia.

Oppdaget ved tilfeldighet
Etter fem uker dro hun likevel tilbake til Heimdal Helsehus på eget initiativ for å hente nye allergimedisiner. Inne på kontoret til fastlegen fikk hun en uventet beskjed. Det hadde skjedd en glipp i systemet og testen hun tok for klamydia viste seg å være positiv. Likevel hadde hun aldri blitt kontaktet.

- Om jeg ikke hadde trengt nye medisiner for allergien, hadde jeg mest sannsynlig ikke oppdaget klamydiaen og kanskje utviklet eggstokkbetennelse eller blitt steril, sier hun.

Slurv av legen
Legen beklaget at Mia hadde falt ut av systemet deres. Navnet hennes hadde stått i et rødt felt i systemet, noe hun ble forklart at betydde at hun skulle ha blitt ringt snarest angående den positive testen.

- De ville altså sett dette om de bare hadde søkt opp navnet mitt i databasen slik legen min gjorde da jeg egentlig bare skulle ha medisiner. Det hun kalte for en glipp i systemet, kaller jeg rett og slett slurv. Det var tydelig merket at jeg skulle ringes opp, sier hun oppgitt.

Én måned for sent
Hun oppdaget da at hun hadde vært smittet av klamydia én måned over tiden som satt henne i faresonen for infertilitet. Legen fortalte at hun var rett over faregrensen, i og med at hun hadde gått med klamydia i mer enn åtte uker.

- Jeg vet ikke nøyaktig når jeg fikk det, men det kan ha gått så mye som et halvt år siden sist jeg sjekket meg. Jeg fikk beskjed om at det helt sikkert var i orden og dro derfra med en resept på antibiotika.

- Ikke trygg i legenes hender
Både i tiden før og etter Mia sjekket seg, hadde hun sterke smerter i eggstokkene. Dette sjekket legen ved at hun kjente litt på magen hennes.

- Det innebar altså ikke ultralyd eller noen gynekologisk undersøkelse som jeg ba om flere ganger. De mente rett og slett at det var unødvendig. Om man går med klamydia veldig lenge kan man få en dobbeltsidig eggstokkbetennelse som vil verke ganske mye, forteller Mia.

- Det skremmer meg at det er så lett å bli glemt bort når man tror at man har tatt et ansvarlig valg og passer på seg selv ved jevnlige sjekker, sier hun.

I 2010 ble det diagnostisert 22 527 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Tall for 2011 er ikke klare enda, informerer seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad.

- Ungdommer blir hele tiden oppfordret til å være sikker og ta ansvar når de er seksuelt aktiv. Nå er jeg ikke så trygg på å legge det ansvaret i legenes hender, om det er så lett for dem å la det gå forbi, sier Mia.

Flere med dårlig erfaring
Hun oppfordrer andre til å teste seg hver gang etter ubeskyttet sex og at de selv følger opp testen og får tilbakemelding, uansett om den er positiv eller negativ. Andre hun kjenner har fått svar senere enn de 14 dagene som var avtalt.

- Dette kan jo lett føre til at man tror at man er fri for sykdommer og har ubeskyttet sex med noen uten å få vite at du bærer en sykdom før noen dager senere, tror Mia.

I dag er hun ferdigbehandlet for klamydia. Neste gang tør hun ikke ta sjansen på å legge ansvaret alene hos legene, men kommer til å ringe dem hver uke fram til de kan gi et svar på utfallet av testen.

Etter å ha snakket med ansatte i blant annet Helsetilsynet og Helsedirektoratet, har Nettavisen blitt informert om at denne typen glipp ikke er et problem de kjenner til. Det fins heller ikke nasjonale oversikter over klager av denne sorten, dette blir i så fall registrert innad hvert enkelt fylke.

Da Nettavisen kontakter fylkesmannen i kommunen Mia bor i, Aust-Agder, forteller de det samme.

- Vi har ikke har fått inn noen klager innunder feilinformering av smitte ved kjønnssykdommer som jeg vet om, sier assisterende fylkeslege Elisabeth Bakke, men legger til at hun ikke sitter med full oversikt.

Kommentarer til denne saken