*Nettavisen* Nyheter.

De stille jegerne

I eventyrene blir uglen ofte fremstilt som vise, gamle fugler, og de er gjerne forbundet med mystikk og kanskje litt frykt.

09.06.04 09:41

Det vi vet, er at deres viktigste egenskap er evnen til nærmest lydløst å jakte i mørket. I "Globus 2" følger vi de dyktige jegerne sammen med rovfugleksperten Fergus Beely.

Fantastisk nattesyn
Hvis våre øyne var like store i forhold til kroppen som uglens, ville de vært på størrelse med en grapefrukt. Uglenes øyne er opp til tre ganger så følsomme for lys som våre. Nattesynet er fantastisk, og det er bare katter som ser like godt i mørke som dem.

Og det er ikke mye som går uglen hus forbi. I tillegg til å ha ekstremt god hørsel, har den utviklet en fleksibel hals, noe som gjør at den kan rotere hodet 270 grader.

Fjær som demper
Det er også en annen tilpasning som er med på å gjøre uglen til en formidabel jeger. I motsetning til andre fugler, har de myke vingefjær som er takkete i fremkant. Frynsene gjør at lyden av luft over vingene blir dempet når de flyr. Resultatet er en perfekt, flygende snikjeger.

Fergus Beely har fulgt flere typer ugler verden over i sin forskning. Tårnugle, lappugle, haukugle, snøugle for å nevne noen. Lørdag blir vi bedre kjent med de fleste av dem, og vi vil se at uglen selvsagt er sårbar, men veldig tilpasningsdyktig. Den er på mange måter den perfekte luftens jeger.

TV 2 lørdag 12. juni 2004 kl. 12.40.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.