*Nettavisen* Nyheter.

De største skolene i Bergen vil fortsette med julegudstjenester

Rune Golf, rektor ved Olsvik skole, forteller at julegudstjeneste er en lang tradisjon ved skolen. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

Skolene på Voss har i fellesskap bestemt at elevene ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten. I Bergen tviholder de ti største skolene på tradisjonen.

10.11.16 11:49

Tirsdag meldte NRK at alle skolene på Voss i fellesskap har avgjort at elevene i kommunene ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten i kirken.

Les mer: Ingen av skolene vil gå på julegudstjeneste

Dette kommer frem i et brev som skolene har sendt til kirken.

I stedet vil de komme til kirken på andre tider av året.

Bergensavisen har tatt en ringerunde til rektorene på de ti største skolene i Bergen (basert på elevtall fra skoleåret 2014-2015).

Dette er Olsvik skole, Mjølkeråen skole, Skranevatnet skole, Kjøkkelvik skole, Nattland skole, Kirkevoll skole, Alvøen skole, Søreide skole, Holen skole og Rothaugen skole.

Samtlige svarer at de kommer til å fortsette med julegudstjeneste.

Saken fortsetter under.


– Vi kjenner på at dette er en tradisjon vi ønsker å opprettholde. Det er en del av tradisjonsrik kultur som vi ønsker å vedlikeholde, og vi opplever at det er stor oppslutning rundt dette, sier Reidunn Waag, rektor ved Kjøkkelvik skole.

«Et dilemma man må være bevisst»

Alle rektorene forteller at de har et alternativt opplegg for elever som ikke ønsker å være med på julegudstjenesten.

Les også: - Rektorene abdiserer for Humanetisk Forbund

De aller fleste av skolene BA har vært i kontakt med, oppgir at de nå har begynt med såkalt aktiv påmelding for begge arrangementene.

Kun to av skolene forteller at elevene må gi beskjed om at de ikke ønsker å bli med på gudstjeneste, dersom de skal bli fritatt.

På Kjøkkelvik skole har man innført aktiv påmelding for begge alternative.

– Vi har blitt oppfordret til å ha et bevisst forhold til dette med at man skal ha et reelt alternativ, og vi har derfor begynt med dette. På den måten er det ingen som må melde seg av gudstjenesten, men i stedet må alle krysse av for det alternativet de ønsker, sier Reidunn Waag.

Med jevne mellomrom samles alle rektorene i Bergen i et kollegium for å diskutere ulike temaer.

Waag forteller at julegudstjenester har vært blant dem, men at de ikke har kommet frem til noen form for felles enighet på tvers av kommunen.

Slik som på Voss.

– Jeg opplever at det kan være vanskelig å ta de riktige valgene i forhold til julegudstjenesten. Man havner i et skjæringspunkt med opplæringsloven, som sier at man både skal ivareta tradisjonsformidling og samtidig ikke legge til rette for forkynning, sier rektoren.

– Det er et dilemma man må være bevisst. Julegudstjenesten skal ikke være en del av KRLE-faget, men samtidig er det en viktig del av tradisjonsformidlingen ved skolen, legger hun til.

Foreldrene ønsker å fortsette

Kjersti Brakestad Boge er prest på Voss, og hun sier til NRK at hun reagerer på at de helt uten videre fjerner det som har kristen og humanistisk kulturarv og opplevelse i kirsken.

– Jeg syns det er veldig trist at de ikke vil arrangere skolegudstjenester når 90 prosent av elevene er medlem av statskirken. På Voss er julegudstjenesten en tradisjon, sier Kjersti Brakestad Boge.

Det samme argumentet for å fortsette med julegudstjeneste har alle rektorene i Bergen som BA har snakket med.

Rune Golf, rektor ved Olsvik skole, forteller at julegudstjeneste er en lang tradisjon ved skolen. (Foto: MAGNE TURØY)

Dag Hugaas, som nylig har tiltrådt som rektor ved Mjølkeråen skole, er blant dem.

– Vi skal ha julegudstjeneste, samt et alternativt opplegg for de som ønsker det. Det har vært en tradisjon, og det er et ønske fra foreldregruppen å fortsette med den, sier Dag Hugaas.

Rune Golf, rektor ved Olsvik skole, forteller at julegudstjenesten også er en lang tradisjon hos dem.

– Men vi er også opptatt av å lage to likeverdige tilbud. Vi startet opp med aktiv påmelding i fjor, og noen fler enn før meldte seg på det alternative opplegget. Det var ikke mange, men noen flere, sier Rune Golf.

– Vi har diskutert temaet julegudstjeneste med både FAU og samarbeidsutvalget ved skolen, og det er et ønske fra begge at vi fortsetter med dette, legger rektoren til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.