De sunneste norske bærene

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Sjekk hvordan du får i deg mest antioksidanter.

(SIDE2): Norske bær topper listen over matvarene som har høyest innhold av antioksidanter per porsjon, skriver Helsedirektoratet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Norske forskere har laget en tabell over innholdet av antioksidanter i over tusen matvarer. Analysene viser at vi finner mest antioksidanter i matvaregruppene bær, frukt og grønnsaker, krydder og urter, og nøtter og frø.

Antioksidanter er kjemiske stoffer som hindrer eller forsinker oksidasjonsprosesser. Antioksidanter brukes for eksempel som tilsetningsstoff i matvarer for å gjøre dem mer holdbare. Stoffet reduserer risikoen for en blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer. Antioksidanter er for eksempel C- og E-vitamin, lykopen, lutein, betakaroten og selen.

Her er listen over matvarer med høyest innhold av antioksidanter per porsjon:

Nyper
Valnøtter
Granatepler
Krekling
Blåbær
Solbær
Markjordbær
Ville bjørnebær
Kirsebær
Solsikkefrø
Bjørnebær
Tyttebær
Hyllebær
Ville bringebær
Hageblåbær

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.