(Hamar Arbeiderblad) Stange kommune svarer: Fint at folk bruker brodder.

Les resten av svaret nederst i saken.

– Jeg må nesten le, for man står i avisa og sier at Stange kommune har et overskudd på over 55 millioner kroner. Er det noe rart det blir slike voldsomme overskudd da? Når de ikke engang brøyter og strør vegene?

Anny Kleemola har bodd i Sannervegen i Stange siden 1972.

78-åringen sier at vegene aldri har vært verre enn de er akkurat nå.

– Blir isolerte

Anny tar med avisen på en kort vandretur i nabolaget. Det er speilbank is og hun har piggsko.

Med små skritt beveger hun seg på vegen.

– Jeg må ut med hunden hver dag. Det blir noen korte turer med brodder eller piggsko. Men tenk på de som er eldre i nabolaget, de som er 90 år og dårlig til beins og som kanskje har behov for rullator. Hvordan i alle dager skal de komme seg fram? De er jo nå totalt isolerte i husene sine på grunn av disse enormt glatte veiene.

Hun forsøker seg med en forklaring på hva som skjer:

– Nå er kravet for brøyting tolv centimeter med nysnø mot åtte før. Men så kommer det kanskje ti centimeter den ene dagen og så kommer det seks den andre dagen. Da kommer de ikke med brøytebilen. Og alt denne snøen pakkes ned og til slutt blir det jo veldig glatt.

Hun anslår at kommunen har kjørt snøplogen i veien i hennes område bare to ganger denne vinteren.

– I uka som var kom det faktisk noen og skrapte litt her. Men så kommer det mer mildvær etterfulgt at det fryser på, så gjør man ingenting.

– Det er ikke et gruskorn å se på veien. De har strødd her en gang i vinter.

– Hva ønsker du deg?

– Ikke noe annet enn at de kjører brøyte- og strøbilen også her noen ganger i løpet av vinteren.

Hun sier at hun tar jevnlig opp problemet med kommunen:

– De svarene jeg får når jeg ringer er: «Ja, vi skal se på det». «Ja, jeg hører hva du sier». «Det er da ikke så ille der». «Sånn skal det ikke være». Man blir faktisk sliten av å klage, for de er ingen andre enn jeg og ei til i gata som orker å ta den dialogen.

– Jeg blir ikke klok på hva som skjer. Nå har kommunen økt skatter og avgifter av alle slag, og så skal vi ikke ha såpass som en veg som man kan gå på.

Tilsvar fra kommunen

Knut Hushagan er virksomhetsleder i kommunalteknikk i Stange kommune.

Han sier til HA:

– Det er fint at innbyggerne er påpasselige og utstyrer seg med brodder eller piggsko. Det er krevende å ha god nok effekt av strøingen til enhver tid.

Hushagen legger til at han ikke har vært innom Sannervegen de siste dagene, men mener forholdene er trolig som for øvrige veger.

– Sannervegen ble skrapt forut for kuldeperioden. I forbindelse med strøing bekrefter Kommuneentreprenøren at det gjøres jevnlig, men idet sola varmer opp grusen på dagtid, så smelter grusen ned i islaget og har dessverre kortvarig effekt, sier Knut Hushagen.