Gå til sidens hovedinnhold

- De tåler ikke noe jåleri!

- Vær deg selv, råder operasanger Anne Lise Berntsen alle som vil følge etter til Vardø.

Operasanger Anne Lise Berntsen (65) kommer fra en gård i Eggedal i Buskerud og har beholdt hjemmeadressen, selv om hun tilbringner stadig mer tid i Vardø.

Hun er kjerringa mot strømmen som har byttet ut Østlandet med Finnmark.

- Sammen med Heidi Kvernvevik, som er mitt «praktiske jeg», har jeg delvis fyttet til Vardø. Heidi og jeg har kjøpt hver vår leilighet og ikke angret et sekund, forteller hun entusiastisk.

Kvernevik har tidligere jobbet som direktør for konsernkommunikasjon i Telenor. Men nå har hun byttet sør med nord.

- Mye å fortelle
- Hvorfor ville du flytte til Vardø?

- Jeg har fattet en veldig interesse for Øst-Finnmarks historie og mener det er veldig underkommunisert i Norge. Da jeg besøkte byen i 2006, hadde jeg lest meg godt opp - og så hvor mye det var å formidle herfra, sier hun.

- Det er bare å gripe ned i bøtta, så er det flust å ta i, sier den kjente sangeren, som også bruker mye tid på frivillig kulturarbeid.

Godtar ikke noe «jål»
- Jeg vever det sammen og jobber mye med dame- og mannskoret, samt bymusikken.

Men noen råd vil hun gi de som drømmer om å flytte nordover:

- De godtar ikke noe jål! Du må være deg selv!

- Så vakkert!
- Hvordan har overgangen fra Buskerud til Finnmark vært?

- Fullstendig problemfritt! På tross av mitt urbane jobbliv, har jeg alltid flyttet fra mine byleiligheter og hjem til gården. Som ligger på en topp, sier hun og fremhever spesielt Øst-Finnmark glemte historie som motivasjon for å skfite landsdel.

- Det er så vakkert her, jeg vet ikke mine arme råd. Spesielt lyset, det veier opp for klimaet ellers, sier hun henført.

- Umulig beliggenhet
Berntsen beskriver Vardø som et øysamfunn i Barentshavet, uten trær.

- Byen har vært veldig internasjonal, der den ligger på sten. Byen har den umuligste beliggenheten du kan tenke deg, kombinert med en fantastisk trygghet til Russland.

Bytter brød mot fisk
- De gir oss brød (og mel), mens vi gir dem fisk i retur. En fantastisk byttehandel, sier hun.

- Hva med dine russisk-kunnskaper?

- Jeg lærte faktisk russisk for 30 år siden av tidligere NRK-korrespondent Marit Christensen, og lørdag resier jeg på et fire ukers kurs i Arkhangelsk, for å friske opp språket.

Økonomisk støtte
Berntsen har mange jern i ilden, som en stor markering i februar for å feire at russerne befridde Øst-Finnmark i oktober 1944 - og en opera hun har bestilt - klar for urfremføring i 2011.

Barentssekreteriat har bevilget 1,2 millioner kr for 2009 til Anne-Lise Berntsen prosjekt «Vardø-vannveien til Russland».

På det meste hadde kommunen i i1968-69 4.200 innbyggere, sammenlignet med 2.600 i dag - hvorav 2.000 som bor i selve byen.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus