RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De ti beste standup-komikerne

Sist oppdatert:
Finner du ingenting du synes er morsomt her, så er det kanskje deg det er noe i veien med ...

(Side2:) Å påstå at en er komiker er morsommere enn andre, kan være farlig. Forskjellige folk synes forskjellige ting er morsomme og diskusjonene kan bli ganske opphetede. Etter mye deliberering har Side2 alikevel bestemt seg for å ta ansvar. Vi skjærer rett og slett igjennom, og kårer de ti beste stand-up komikerne, en gang for alle.

Ok, ikke en gang for alle, nye kommer til og gamle faller fra. Og for å ikke å ende opp med en liste vi har sett tusen ganger før, med Richard Pryor, Eddie Murphy og Billy Connolly i spissen, så tar vi bare med komikere som har vært i vinden de siste ti årene.

For å si det som Eddie Izzard: «Sånn er reglene... som jeg nettopp har funnet på...»

Så på tross av frykt for brevbomber, hatmail og stygge blikk på gata: Her er topp ti stand-up komikere.

Lyngbø
Lyngbø
Dagfinn Lyngbø

10. Dagfinn Lyngbø
Noe norske komikere er åpenbart flinkere til enn utenlandske komikere, er å ta nordmenn på kornet. Lyngbø er en klassisk stand-up komiker som tar for seg hverdagslige situasjoner med komisk vri og han fikk komiker prisen i 2001 som «Norges beste stand-up-artist». Han er for tiden å se i underholdningsprogrammet «9 av 10 nordmenn», og i fjor var han aktuell med stand-up forestillingen «Ka e vitsen».

Se Lyngbø på youtube

.

9. Ross Noble

Noble er fra Yorkshire og har dermed en av de mest komiske engelske dialektene, og som ikke det er nok så er han faktisk utrolig morsom i tillegg. Han er kjent som «the randomist», og hvis du liker komikere som har en rød tråd gjennom forestillingen er Ross Noble ikke for deg. Han hopper fra det ene temaet til det andre og tilbake igjen. I tillegg er han bestandig hyperaktiv og entusiastisk på grensen til det maniske, noe som er veldig smittende og festlig.

Ross Noble om ugler og tepper

.

8. Russell Howard

Russell Howard er bare 27 år, men har allerede rukker å bli ganske etablert på den britiske komikerscenen. Han slo igjennom som 19-åring da han kom til finalen i det britiske TV-programmet «So you think you’re funny» og er nå fast panelmedlem på underholdningsprogrammet «Mock the Week» som er en slags blanding av ren stand-up og «nytt på nytt». Han har sitt eget radioprogram på BBC 6 og er for øyeblikket på en omfattende turne med stand-up showet «Adventures». Russell er rett og slett en koselig fyr, med koselig stand-up iblandet politisk satire og sylskarpe observasjoner.

Se video her:

7. Ed Byrne

Irer er morsomme, og Ed Byrne er en av de morsomste. Han er smart, vittig og utrolig pinglete. Han er kjent for sin dissekering av Alannis Morisette sangen «Ironic», som egentlig ikke er så ironisk når det kommer til stykket. Han er også en hyppig gjest på «Mock the week», og snakker i en rasende fart.

Ed Byrne om hvor dårlig han er til slossing

6. Jimmy Carr

Jimmy Carr burde kanskje være litt mer kjent i Norge enn de tre foregående. Han er nemlig programleder for spørreprogrammet «Knus bilen» som går på TV 2 Zebra I hjemlandet er han også programleder for den britiske versjonen av «9 av 10 nordmenn» og for en haug andre underholdningsprogram. Innimellom får han tid til det han gjør best, nemlig frekk, uhøflig og støtende one-liner stand-up, som får publikum til å snappe etter pusten, så vel som å le seg skakk.

Se Jimmy Carr her.

5. Anne Kat Hærland

Andre nordmann og eneste kvinne på lista, Anne Kat Hærland er noe for seg selv. Hun har en solid TV-bakgrunn fra NRK, der hun begynte som lystekniker i 1993. Hun har hatt stor suksess med enmannsforestillingen «Jeg er ikke Dina» i 2003 og «Tatt av vinen» fra 2006. Anne Kat er litt i samme gate som Jimmy Carr, og er kjent for å snakke rett fra levra i rimelig politisk ukorrekte vendinger. Hun spøker gjerne med seg selv, som for eksempel da hun ble tatt for fyllekjøring i 2004

Se video her

4. Pablo Francisco

Pablo Francisco klarte kunststykket å selge ut sju forestillinger i Norge uten egentlig å få noe forhåndsomtale. Takket være internett og youtube er amerikaneren blitt allemannseie. Han er kjent for imitasjoner, spesielt av «Film-trailer-stemmen», som er hans varemerke.

Se det vanvittige intervjuet med Pablo under:

(artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

Se Pablo Francisco på youtube her

3. Chris Rock

USAs beste stand-up komiker i følge listen vår, heter Chris Rock. Rock følger i sporene til legender som Eddie Murphy og Richard Pryor, og bruker ofte temaer som rase-relasjoner, forholdet mellom menn og kvinner, musikk og politikk i showene sine. Han har også vært med i flere filmer, men nyter mest respekt som bråkete og fryktløs stand-up komiker.

Chris Rock om kjærlighet

2. Ricky Gervais

Gervais slo igjennom med TV-serien «The Office» i 2001, en suksess han repeterte med serien «Extras» fra 2005. Bortsett fra et par stakkarslige forsøk på 90-tallet hadde ikke Gervais egentlig prøvd seg på stand-up, men oppmuntret av suksessen på TV slo han til med tre eksepsjonelt fremgangsrike stand-up turneer. Gervais er også en av de få britiske stand-up komikere som har slått igjennom i USA.

Ricky Gervais om skapelsen

1. Eddie Izzard

Izzard troner på toppen av stand-up fjellet, rett og slett fordi han er fantastisk. Izzard er det man kan kalle fargerik, og stiller ofte i kjole, sminke og høye hæler. Han slo definitivt igjennom i USA i 1999 med showet «Dress to kill», og er kjent for sin skravlete stil, surrealistiske monologer og popkulturelle referanser. Izzard er ikke bare komiker, men har hatt flere roller i filmer og dramaserier, blant annet «Ocean’s 12» og 13 og nå sist i den brilliante TV-serien «The Riches» som går på Viasat 4.

Eddie Izzard om det britiske imperium

Se hele «Dress to Kill» her

Enig? Uenig? Er det noen vi mangler eller noen som ufortjent har fått en plass? Diskuter nedenfor!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere