RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De ulike kjærlighetsstadiene

Sist oppdatert:
Er du i et forhold, eller kanskje i ferd med å bli det? Her kan du se de ulike kjærlighetsstadiene, og finne ut av hvor du befinner deg.

1. Den første daten
Nervøsitet er stikkordet for dette stadiet. Det er nå du kan finne ut om dette er en person du kan forelske deg i – og om personen kan forelske seg i deg. Kanskje er det første gang dere er på tomannshånd? Blir det mye pinlige pauser, eller klarer dere la praten gå uten at du legger ut om dine pinligste affærer? Litt alkohol kan være greit for å roe ned de verste nervene, men drikk med måte. Få blir veldig sjarmert av en date som hopper opp på bordet og synger "Vil du værra me' mæ hjem i natt, skal vi sov i samme seng i natt" utover hele lokalet.

2.Det første kysset
Hvis dette er et forhold som varer, vil du aldri glemme det første kysset - kanskje bortsett fra hvis du er dritings når det skjer. Ikke gi opp selv om kysset skulle bli totalt mislykket. Om noen måneder vil du sikkert le av det uansett. Det samme gjelder første gang dere har sex. Hvor tidlig dere vil hoppe til køys kommer egentlig bare an på dere selv, og klisjeen om at "dere bør vente til dere vet at følelsene er rette" er ikke nødvendigvis riktig. Dersom ikke sexen fungerer, vil kanskje ikke følelsene fungere heller?

3.Nyforelskelsen
Den deilige følelsen av nyforelskelse varer normalt ikke så veldig lenge. Følelsen kjennes ut som en sukkersøt romantisk komedie, men du bryr deg ikke noe om det. Dere bruker mye tid på å bli kjent, men alt kommer fortsatt ikke fram i lyset. Du forteller ikke om hvor fort du greier å få i deg en boks med lakrisbåter eller om din fascinasjon for smurfer. Istedet ”reklamerer” du litt for deg selv, ved å gi personen inntrykk av at du er nesten helt perfekt.

4.Sannheten
Dere begynner å kunne snakke mer åpent sammen, og du er ikke lenger så redd for hva den andre skal tro om deg. Du er deg selv, og det får den andre tåle. Du kan trygt gå i den utrolig stygge t-skjorta og den posete kosebuksa uten å være redd for å føle deg usexy. I denne perioden kan du bli usikker på om dette er noe du vil satse på, og vurdere hvorvidt du heller er ute etter en annen. Antakeligvis går dette fort over, og du innser hvorfor dere er sammen.

5.Foreldre
Igjen - nervøsitet. Akk, for en nervøsitet. Tenk om de ikke liker deg, tenk om du ikke liker dem, tenk om de er akkurat sånn du har sett svigerforeldre er på TV. Selv om det ikke er foreldrene du er sammen med - og godt er det - er det en fordel at dere kommer overens. Hvis forholdet varer, vil du etter hvert feire jul, sommerferier og bursdager med disse menneskene. Da er det synd om dere ikke tåler trynet på hverandre. Når kjæresten din møter dine foreldre, må du huske at din familie kan virke like skummel.

6.Den første krangelen
Nå vil dere ha mulighet til å se en helt annen side av hverandre. Er han altfor temperamentsfull, eller begynner hun å gråte over ingen ting? Etter denne krangelen finner dere ut om dette er noe å satse på. Greier dere ikke å krangle kan det bli vanskelig framover. Hun vil kanskje akte seg for å provosere ham, han vil kanskje ikke tørre å kjefte hvis hun gjør noe galt. Sånn kan ikke et forhold fungere.

7.Forelskelsen blir borte
Etter en stund går den sterkeste følelsen av forelskelse bort. Dette tar gjerne et halvt år. Det er faktisk en helt naturlig grunn til at dette skjer, fordi kroppen slutter med produseringen av ”rusfølelsen” du kjenner i begynnelsen av forelskelsen. Du blir edru igjen. Her er det enten – eller for forholdet. Var kjærligheten basert på nyforelskelsen? Eller er dette noe du vil satse videre på? Og det evige spørsmålet: er dette en person du kan elske?

Vil du også ha et sånt forhold?
Vil du også ha et sånt forhold?

8.Normalt forhold
Dere trenger ikke lenger sitte tett inntil hverandre i sofaen og hviske søte strofer og kjærlighetserklæringer hele tiden (og dersom dere ikke har gjort dette i det hele tatt: bra!). Dere kan gjøre dagligdagse ting sammen, som å gå i butikken eller lese hver deres avis i hver deres sofakrok. Du begynner å venne deg til tanken om å leve sammen med personen, og det er kanskje ikke så ille?

9.Samboere
Dere bestemmer dere for å flytte sammen. Gutter må huske at jenter ofte tenker på både samboerskap og giftemål en god stund før dem, og prøve å ikke bli altfor sjokkerte når hun nevner det. Jenter som har planlagt dette må huske på at gutten ikke har hatt så god tid som seg på å tenke på det, og må gi ham litt tid dersom hun lufter ideen om å ta forholdet skrittet videre.

10. Prioriteringsforskjeller
Etter hvert føler dere kanskje at dere prioriterer tiden forskjellig. Han jobber for mye, hun er for mye med venner eller motsatt. Da må dere bare huske på hverandre, og bruke litt tid på å pleie kjærligheten også.

Hvis du ikke kjenner deg igjen i dette, er ikke forholdet ditt helt på villspor likevel. Alle forhold er unike, og ingen kan følge et skjema for hvordan det skal være. Og det er jo akkurat det som er så bra!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere