RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De uløste gåtene

DREPT: 98 år gamle Hilda Feste ble drept i sitt eget hjem i januar. Mandag starter rettssaken mot en 19-åring tiltalt for drapet.
DREPT: 98 år gamle Hilda Feste ble drept i sitt eget hjem i januar. Mandag starter rettssaken mot en 19-åring tiltalt for drapet. Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Prat om drap på en togtur, en uklar beskrivelse fra et sentralt øyenvitne og strid rundt tidspunktet for når 19-åringen kom hjem drapskvelden.

Det blir viktige tema i forsvarernes kamp for å få frikjent den 19-årige osingen, som er tiltalt for å ha voldtatt og drept Hilda Feste første nyttårsdag.

Hilda Feste (98) ble funnet drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen i Os i Hordaland på kvelden 1. nyttårsdag.

Den tiltalte nekter straffskyld, og forsvarsadvokat Rolf Knudsen bekreftet overfor BA lørdag at han vil legge ned påstand om frifinnelse.

Tidligere er det velkjent at de tekniske bevisene er sterke . Fingeravtrykk fra 19-åringen er funnet i blod på åstedet, og hans DNA er funnet på innsiden av glidelåsen til offerets bukse.

Biologiske spor
Etter pågripelsen fant politiet Hilda Festes DNA på et putetrekk som lå i en plastpose hjemme hos osingen.

Etterforskerne har sikret seg en delvis DNA-profil under offerets negler som kan knyttes til biologiske spor fra 19-åringen.

En tidligere Kripos-topp har i BA gitt uttrykk for at han tidligere ikke har sett så mange tekniske beviser i en drapssak.

Likevel er ikke alle detaljer avklart. Forsvarssiden skal tidligere i etterforskningen ha spekulert i at 19-åringen har vært i leiligheten, men at en annen person kan ha begått drapet. Tiltalte var beruset og sier han ikke husker noe fra drapskvelden

Signalement som ikke stemmer
Før rettssaken mandag ønsker Knudsen ikke å svare på taktikk, strategier og om de vil forsøke å lansere teori om en annen drapsmann i retten.

Ifølge politiets etterforskning skal en pleier ha sett Feste bli overfalt klokken 2116. Hun trakk seg raskt tilbake og varslet politiet. Kvinnen ga et signalement på en gjerningsmann i 30-40-årsalderen, med en annen hårfrisyre og annen høyde enn den tiltalte 19-åringen.

19-åringens mor har forklart at sønnen kom hjem klokken 2115, og at hun knytter det opp mot en nyhetssending på TV.

Forsvarer Knudsen har tidligere gitt uttrykk for at han ikke får tidspunktene til å harmonere.

Skal ha skrytt av drapet
En mann skrøt av å ha vært den som drepte Hilda Feste. Hendelsen skal ha funnet sted på togstrekningen mellom Oslo og Trondheim. Mannen, som skal ha vært beruset, fortalte en tilfeldig medpassasjer en merkverdig historie. Han fortalte at han hadde drept, og at han hadde vært til Os en tur.

På denne tiden var naturligvis Os-drapet en stor mediesak. Medpassasjeren ble så urolig over denne samtalen at vedkommende meldte fra til politiet om hendelsen.

6. januar var medpassasjeren inne til avhør. Politiet klarte aldri å bringe på det rene hvem personen som kom med denne historien var.

Politiets etterforskning har ikke bragt på det rene om putetrekket som ble funnet i en plastpose hjemme hos 19-åringen tilhørte Hilda Feste, den drapstiltalte eller andre.

- Jeg kan bekrefte at det er et sentralt spørsmål i saken, sa forsvarsadvokat Rolf Knudsen til BA på forsommeren.

Må bevises utover enhver rimelig tvil
Hvordan putetrekket har havnet hjemme hos osingen har ikke advokaten noen formening om.

- Antyder dere at det kan være plantet?

- Vi forholder oss nøkterne til etterforskningen og ønsker ikke å spekulere i dette, sa Knudsen.

For å kunne dømme noen må det bevises ut over enhver rimelig tvil at en tiltalt har gjort seg skyldig i forbrytelsen. Såkalt oppkonstruert eller teoretisk tvil skal dommerne se bort fra.

Les andre saker fra Bergensavisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere