RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De unge frykter mangel på mat

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)
Hver tredje norsk ungdom frykter at klimaendringer skal gi matmangel på kloden.

Det viser en meningsmåling som Sentio Research har gjennomført for Landbruksdepartementet. Tusen unge mellom 15 og 25 år har blitt spurt om hvilken betydning klimaendringene får for jordas evne til å forsyne befolkningen med mat.

36 prosent svarer «svært stor betydning» mens 44 prosent mener det vil få «noe betydning». 80 prosent svarer altså at klimaendringene vil slå betydelig inn på matproduksjonen i verden.

Bare 11 prosent mener klimaendringene vil få liten eller svært liten betydning for matforsyningen.

Klar beskjed
- For meg er dette er klart oppdrag fra de unge. En stor del av dem er bekymret for jordas evne til å produsere mat framover, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi som har ansvar for samfunnsutviklingen i dag, må sørge for at de kommende generasjoner disponerer en jord og et klima som gjør det mulig for dem å produsere nok mat, sier Brekk.

De unge kvinnene er mest bekymret. I denne gruppa er det 45 prosent som mener klimaendringene vil få svært stor betydning for matproduksjonen.

I Nord-Norge er de unge minst bekymret, mens sørlendingene og Oslo-gryta topper i bekymringsrankingen. Frp-ungdommene er i minst bekymret, mens den politiske venstresiden er bekymret. Her er det SVs og Rødts sympatisører som topper skalaen.

Mer norsk mat
I undersøkelsen er de unge også spurt om selvforsyning. Spørsmålet er: Hvor viktig er det for verdens matforsyning at Norge satser på å produsere mest mulig av den maten som blir spist i Norge? Her svarer 73 prosent av at norsk mer norsk mat har noe eller svært stor betydning.

Fordelingen her er omtrent lik mellom kjønnene. De unge i Nord- og Midt-Norge er gearet på selvforsyning. Det samme gjelder de unge Frp-sympatisørene. På den annen side er det de unge i Senterpartiets rekker som ivrer mest for mer norskprodusert mat.

- Jeg leser at de unge synes det er viktig at Norge sørger for å produsere så mye som mulig av den maten vi spiser, og at dette er av betydning for verdens matforsyning, sier Brekk.

Landbruksministeren mener at denne matproduksjonen må skje på en mest mulig klimavennlig måte.

- Derfor er det bra at Stortinget nå har behandlet landbrukets egen klimamelding og gitt oss retningslinjer å arbeide etter, sier Brekk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere