RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Hyggelig: Daniel Kristoffersen og beboer på Kabelvåg omsorgssenter Reidun Jakobsen, er enige om at det ville være både hyggelig og praktisk med fellesmiddager. Foto: Bjarne Benjaminsen
Hyggelig: Daniel Kristoffersen og beboer på Kabelvåg omsorgssenter Reidun Jakobsen, er enige om at det ville være både hyggelig og praktisk med fellesmiddager. Foto: Bjarne Benjaminsen (Lofotposten)

De vil bare spise middag sammen. Det får de ikke lov til

Sist oppdatert:
På Kabelvåg omsorgssenter vil beboerne gjerne spise felles middag, men det lar seg ikke gjøre.

(LOFOTPOSTEN): – En gammel skolevenninne av meg som bor på omsorgssenteret, ba meg: «Kan du ikke skrive en bønn til disse som bestemmer, om vi ikke kan få spise sammen?»

Uverdig

Den snart 93 år gamle kabelvågmannen Daniel Kristoffersen bor ikke selv på Kabelvåg omsorgssenter, men er ofte å se der.
– Begge konene mine har bodd her, svigermor og pleiemor også. Søster mi, Anny Jensen, har bodd her i snart fire år, sier han til Lofotposten.
Kabelvågværingen tar opp et problem på vegne av beboere på senteret:
– Det er uverdig at de som bor her, ikke kan få spise sammen i fellesrommet. Og det er rart at det skal være så vanskelig å få til.

Varm middag

Beboerne på omsorgssenteret er i utgangspunktet vanlige leietakere, som er ment å klare seg selv.
– Men slik er det ikke i virkeligheten, sier Kristoffersen.
– Min søster på snart 98 år, for eksempel, trenger hjelp med å varme middagen. Slik er det for mange andre, også. Da jeg spurte i plenum en gang i fjor, var det ingen som ordnet med middagen selv. Alle sammen fikk hjelp av betjeningen.

Søster Anny Jensen og bror Daniel Kristoffersen møtes til kaffe og kaker. Foto: Bjarne Benjaminsen

Ønsker fellesmåltid

– Betjeningen er nødt til å gå på alle rommene. De varmer maten og serverer den til hver enkelt, forklarer Kristoffersen.
– Men både beboerne og personellet ville foretrukket en fellesmiddag i oppholdsrommet. Beboerne hadde sluppet at maten ble gammel i kjøleskapet, og hadde ikke trengt å spise på rommet, med tallerkenen på rullatoren. Betjeningen kunne sluppet å stresse rundt på alle rommene.
Ansatte ved omsorgssenteret sier til Lofotposten at de ikke har kan uttale seg, men motsier heller ikke Kristoffersens utlegning.
– Dette har blitt tatt opp med folk i kommunen mange ganger de siste årene, men saken står visst helt fast, sier 93-åringen.
– Det er vel som munnhellet sier: «Hvorfor gjøre det enkelt når man kan gjøre det kommunalt?»

På fellesrommet

Når Lofotposten besøker omsorgssenteret, drikker et titalls beboere kaffe sammen i fellesrommet.
– Visst er det koselig med felles måltider, sier Reidun Jakobsen.
Hun kunne gjerne tenke seg fellesmiddag:
– Jeg steller til middagen bare to ganger i uka. Men jeg er så krøkete i hendene, så det er vanskelig for meg. De andre dagene får jeg hjelp.
– Vi har snakket om fellesmiddag, ja, legger Randi Blix til.
– Jeg har sluttet å lage middag selv. Det er ikke alle dager man er i like god form, når man begynner å bli gammel. Vi får middag fra kjøkkenet hver dag.
Det lyktes ikke Lofotposten å komme i kontakt med leder for hjemmetjenesten Ragnhild Nordby eller kommunalsjef Kari Löfgren fredag.

Les flere saker fra Lofotposten her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere