Gå til sidens hovedinnhold

- De vil kvitte seg med folk som meg

Mohammad Mostafaei reddet mindreårige fra galgen. Nå bor han på hemmelig adresse i Norge.

Irans barbariske rettssystem har i lang tid vært et levebrød for advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Mohammad Mostafaei. Han har forsvart flere titalls mennesker som er dømt til døden under prestestyrets strenge sharialover. Flere av klientene var mindreårige da de ble idømt dødsstraff, mens andre er blitt dømt til steining for utroskap.

Mostafaei har vært en torn i øyet for det iranske regimet fordi han har klart å skape verdensoppmerksomhet rundt Irans gjentatte brudd på menneskerettigheter. Mostafaei rømte fra landet 24. juli da Iran utstedte en arrestordre på ham.

Nå tror han at prestestyret er glad for å være kvitt ham.

- Jeg tror at den måten Iran har behandlet meg på har ytterligere ødelagt Irans omdømme og posisjon i verden. Men ett av målene til den iranske etterretningstjenesten, er å forsøke å få aktivister som jobber med menneskerettigheter ut av landet. De vil fortsatt kunne være aktive utenfor landet, men de vil ikke ha samme betydning. Det som er viktig er at folk som meg fortsetter med å beskytte menneskerettighetene selv om vi befinner oss i utlandet, sier Mostafaei til Nettavisen.

Tidligere i sommer fikk Iran enormt med negativ oppmerksomhet da det ble kjent at tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (42) skulle steines til døde for å ha vært utro mot ektemannen. Mostafaei er forsvarer til kvinnen, og den internasjonale medieoppmerksomheten førte til at steiningsdommen ble omgjort til henrettelse ved henging.

Mostafaei tror ikke iranske myndigheter vil effektuere dødsstraffen, men frykter at hun vil straffes hardt.

- Andre vil fortsette arbeidet
Mostafaei måtte forlate flere av sine dødsdømte klienter da han flyktet til nabolandet Tyrkia i juli. Flere av henrettelsene er blitt utsatt på ubestemt tid grunnet internasjonal press. Han har tidligere uttalt at det ikke spiller noen rolle om han er i himmel eller helvete så lenge han ikke kan hjelpe sine klienter.

Men nå har han stor tro på at andre advokater vil fortsette arbeidet han startet på i Iran.

- Heldigvis, da jeg var i Iran så hadde jeg kontakt med flere advokater og advokatfullmektiger. Denne kontakten har jeg fortsatt, og jeg har snakket med flere av dem, og de skal dele sakene seg imellom og følge opp klientene, sier han.

Menneskerettighetsforkjemperen ankom Oslo sist helg etter et kort fengselsopphold i Irans naboland Tyrkia. Han ble angivelig fengslet fordi han manglet reisedokumenter. Nå har han søkt om asyl i Norge, og håper han kan fortsette å kjempe for de svake i Iran.

Internasjonal kampanje
Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr bruken av dødsstraff mot mindreårige. Likevel praktiserer landet henrettelser av barneforbrytere. Planen til Mostafaei er å starte en internasjonal kampanje som forbyr dødsstraff av barn.

- For noen år tilbake organiserte jeg flere kampanjer, både i og utenfor Iran. Etter at jeg forlot landet har jeg mottatt flere forslag om å jobbe med temaer som berører menneskerettigheter. Jeg vil fortsette med dette, og håper jeg kan gjøre det i enda større grad enn før. Jeg håper jeg kan lære meg norsk og bedre engelsk, slik at jeg kan holde kontakten med organisasjoner som Amnesty International, Human Rights Watch, FNs råd for menneskerettigheter, samt andre lands myndigheter, sier han.

- En av fordelene ved at jeg er her, er at jeg kan gjennomføre komparative studier på menneskerettigheter, sier Mostafaei som for tiden bor på hemmelig sted.

Opplyse iranske politikere
Samtidig håper Mostafaei at han kan opplyse iranske politikere om menneskerettigheter.

- Jeg håper jeg kan lage en fullstendig sakprosa om barn og kvinners rettigheter, og sende dette til parlamentarikere i Iran.

- Selvfølgelig er det en del folk som har protester mot det jeg har gjort, men det er også mange som støtter meg i mitt arbeid, og dem vil jeg fortsatt ha kontakt med. En del av arbeidet mitt i Iran var forskning. Jeg har holdt foredrag og jeg har skrevet artikler om menneskerettigheter, sier han.

Kona til Mostafaei, Fereshteh Halimi, ble fengslet etter at han flyktet fra landet. Hun ble holdt i fengsel i to uker, men ble løslatt for noen dager siden.

- Jeg håper vi snart kan gjenforenes, sier han.

Reklame

Best i test påskeegg 2021