Gå til sidens hovedinnhold

De vil snart få tilbudet om en tredje vaksinedose: - Nå må vi være mer solidariske

Ikke alle tar imot tilbudet om en oppfriskningsdose med den største selvfølgelighet.

På tirsdag kom regjeringen med sin anbefaling om at eldre nordmenn bør ta en oppfriskningsdose med koronavaksine, når det har gått minst seks måneder siden andre vaksinedose. Det er aldersgruppen 85 år og oppover, samt sykehjemsbeboere, som prioriteres først. Deretter de fra 75 til 84 år, og deretter de på 65–74 år.

- Det er begrenset kunnskap om dette, men FHI mener nytten trolig overstiger risikoen hos eldre. Det skyldes blant annet at eldre er mer utsatt for alvorlig sykdom, og at det er lenge siden de ble fullvaksinert, sa helseminister Bent Høie på tirsdagens pressekonferanse.

Les mer her: Regjeringen anbefaler tredje vaksinedose til eldre

Han presiserte også at det er snakk om en oppfriskningsdose med Pfizer-vaksinen, som det europeiske legemiddelverket (EMA) har godkjent til dette formålet.

- Må være mer solidariske

Dagen etter er Nettavisen på besøk hos St. Hanshaugen seniorsenter for å snakke direkte til målgruppen.

Se i videovinduet øverst hva en gruppe med eldre tenker om en oppfriskningsdose.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk to doser. Jeg er veldig takknemlig for det, men når vi ser på resten av verden, spesielt i Afrika. Jeg så på «Debatten» i går og ble kjempeskremt over at største delen av Afrika ikke har fått første dose engang, og at det dermed kan utvikles mutanter og slike ting, sier 72 år gamle Kari Hetira til Nettavisen.

- Hvis du får tilbudet om en tredje dose, så takker du nei til det?

- Absolutt. Nå må vi være mer solidariske. Nå har vi fått to doser og det er trygt nok. Da må vi heller sende vaksinene nedover til de landene som ikke har fått første dose. Jeg sier derfor nei, men hvis det er noen som er veldig syke, så bør de selvfølgelig få den siste dosen, slik at den tilpasses den personens helsetilstand.

Og hun legger til:

- De eldre er en kjempestor gruppe. Da må man spesifisere «hvem er de eldre?». Noen trenger det ikke, andre trenger det mer. De fleste av oss over 70 er friske og raske, så da får man tilpasse etter behov, svarer 72-åringen.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland var invitert til «Debatten» på NRK, og hun sa blant annet følgende:

- Jo flere doser du har til å bruke i Afrika, i større grad vil man kunne redusere sannsynligheten for at det oppstår mutasjoner som kan komme tilbake til oss. I tillegg får du jo faktisk en mer etisk rettferdig fordeling av vaksinene ved at vi faktisk sørger for at andre får den beskyttelsen vi har og har hatt en stund nå.

Her utdyper Grødeland ytterligere hvorfor eldre nordmenn ikke trenger en ny dose nå:

Ikke lett å svare på

73 år gamle Kirsten Bjøru sier ikke kontant nei, men erkjenner at hun er usikker på om hun ønsker en oppfriskningsdose.

- Det de sa (regjeringen red.anm.) er at det blir lavere antistoffer og da takker man jo ja. Men, og det er et stort men, det er at vi bør bidra enda mer til den tredje verden. Blir ikke de vaksinert, så hjelper ikke det for oss og vi bor en global verden, og alle må da vaksineres, sier 73-åringen til Nettavisen.

Hun utelukker imidlertid ikke at hun vil ta en tredje vaksinedose.

- På den andre siden er det sikkert mange eldre som trenger det. Mange har underliggende sykdommer, så det er ikke lett å svare ja/nei på et sånt spørsmål. Men jeg vil jo være redd, hvis det viser seg nå at det noe «bob,bob» og de ikke kan påvise nok antistoffer. Da vil jeg kanskje akseptere tilbudet, forteller Bjøru.

Redd for deltavarianten

En som imidlertid er langt mer positiv og klar for en oppfriskningsdose, er 65 år gamle Maurice Chocron.

- Jeg har nettopp fått beskjed fra min bror om at min mor på 99 år skal få en oppfriskningsdose. Jeg trenger det også, men mest de eldre.

- Hvorfor ønsker du deg en tredje vaksinedose?

- Det er noe som heter deltavarianten som jeg har hørt og den er veldig farlig. Derfor tror jeg dette vil bli veldig bra for folk, hvis de er villige til å ta den tredje dosen, svarer 65-åringen.

Mange henvendelser

Eldreombudet, som jobber for å fremme de eldres interesser og følger med på deres situasjon, er glad for at denne anbefalingen kommer nå.

- Mange eldre har henvendt seg til oss, siden de har vært bekymret for fremtiden. Dette gjelder spesielt de som har underliggende sykdommer. Det har veldig mange spørsmål om en eventuell tredje dose, siden myndighetene og FHI har snakket om en svekket beskyttelse seks måneder etter dose to, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Nettavisen.

- Mye rart

Det er ventet at arbeidet med en oppfriskningsdose vil sakte, men sikkert, komme i gang månedsskiftet oktober/november.

- Vi har hørt noen få som ikke ønsker å ta den tredje dosen, men først og fremst er folk positive til dette. Det som blir viktig nå fremover, er hvordan kommunene kommuniserer ut til folk flest. Det manglet mye sist. Det var mange utfordringer og misforståelser. Det var veldig mye rart, spesielt gjaldt dette første dose. Eksempelvis fikk mange en SMS og bedt om å følge lenke. Flere fikk ikke tilgang da. Jeg håper at kommunikasjonen blir bedre denne gangen.

- Hva kan konkret gjøres for at det blir lettere for de eldre å ta oppfriskningsdosen?

- Kommunene må ta opp telefonen og ringe folk, er det krystallklare svaret fra Jacobsen.

- Hvilket synspunkt har eldreombudet rundt solidariteten ved at eldre nordmenn snart får en tredje dose, mens i andre land har et stort flertall ikke fått en eneste dose? Hvilke tanker gjør dere rundt dette?

- Det er veldig bekymringsfullt at få er vaksinert i mange land. Det er viktig at norske myndigheter gjør det de kan for å trygge innbyggere i både Norge og ellers i verden, svarer Jacobsen.