Gå til sidens hovedinnhold

DEBATT: «De svake skal ikke lide, bydelen skal ikke lide. Nå er det nok med OL-sløsing!»

Oslo kommune har brukt 110 millioner på arbeidet med OL-søknaden. I tillegg er det blitt brukt 75 millioner kroner på utrednings- og planarbeid knyttet til idrettsanlegg, infrastruktur og andre byutviklingstiltak i hovedstaden.

Oslo mangler ikke bedre ting å bruke pengene på. Byrådet valgte å sløse bort pengene på et OL folk ikke vil ha.

Bydelene må forberede seg på tøffe kutt. 192 millioner må spares inn i løpet av 2015. Det betyr mindre til kultur, mindre til fritidsklubber, og mindre til eldresentre. Selv små kutt kan gi store konsekvenser. Prisen for et kutt på 80 000, er at Juss-Buss sommerstenges. Det spørs om behovet for fri rettshjelp hos de svakeste bortfaller om sommeren. Når i tillegg gatejuristen kuttes med 170 000, får de tyngste rusmisbrukerne enda færre som hjelper dem. Fransiskushjelpens sykepleie på hjul og pleietjeneste kuttes med totalt nærmere 1,2 millioner, får både rusmisbrukere, alvorlig syke kreftpasienter og deres pårørende smake prisen. Fattighuset Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen kuttes med over 2 millioner til sammen.

Samtidig kan små påplusninger gi stor effekt. 4 millioner hadde dekket husleien til fritidsklubben, seniorsenteret og frivillighetssentralen i Ullern bydel. 16 millioner hadde gitt vann i Manglerud bad – og drukningsulykker hadde blitt forebygget.

De smålige kuttforslagene til Oslos svakeste, og til bydelene, er ikke langt unna summen som er brukt på å få Norge til å holde fest for IOCs pampevelde. Oslo Senterparti vil gi mer penger og mer makt til bydelene. Da blir beslutningene bedre.

Oslo kommune har endelig avviklet arbeidet med å pushe et OL på folket. Er det lov å håpe at byrådet i stedet bruker kreftene på det byen faktisk trenger? Det er sløst bort nok penger nå. Oslo Senterparti trengs i bystyret for å skape en ny kurs. Vi skal være vaktbikkje for det som betyr noe i folks hverdag.

Aisha Naz Bhatti, styremedlem Oslo Sp og førstekandidat til valget I 2015

Les også: DEBATT: «Fabian: Look to Slottsparken!»