Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Debuterer på verdensscenen

Foto: MANDEL NGAN (AFP)
Sist oppdatert:
For første gang er Barack Obama i Europa som president.

President Barack Obamas fly, Air Force One, landet tirsdag 19.51 lokal tid på VIP-området ved flyplassen Stansted utenfor London.

Les også: Sarkozy truer med sabotasje

Den amerikanske presidenten og kona Michelle Obama ble tatt i mot av Englands finansminister Alistair Darling og hans kone Margaret.

Egne kokker
Ekteparet ble fraktet videre med helikopter til Regent's Park i Londond sentrum, der de ble innlosjert ved den amerikanske ambassaden, melder CNN.

Staben til Obama, 500 i tallet, inkluderer blant andre et kokketeam, legepersonell og rundt 200 secret service agenter, skriver the Daily Telegraphs nettutgave.

Obama er i London for å delta på torsdagens toppmøte mellom verdens 20 største økonomier, de såkalte G20-landene. Her er blant andre gamle stormakter som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og selvsagt USA representert, men også land i vekst som Kina og Brasil. Hovedanliggende for møtet er gitt: den globale finanskrisa.

Til dronningen
Før torsdag skal ekteparet Obama rekke å hilse på sine russiske og kinesiske kolleger, Dmitrij Medvedev og Hu Jintao, og selvfølgelig Storbritannias statsminister Gordon Brown og Dronning Elizabeth.

Etter G20-samlinga skal Obama til NATO-toppmøtet i anledning alliansens 60-årsjubileum i de fransk-tyske tvillingbyene Strasbourg og Kehl, før han reiser til Tyskland, Tsjekkia og Tyrkia for å diskutere blant annet finanskrise, klimapolitikk og forsvarssamarbeid med sine kollegaer, skriver NTB.

Rundt 10.000 politifolk vil være på gata i forbindelse med toppmøtet i London.

Sprikende holdninger
De politiske holdningene spriker, men Obamas populæritet er ventet å kunne tilføre en samlende effekt, og det knytter seg stor spenning til USAs presidents ildprøve som brobygger.

I forkant har USA etterlyst større vilje blant de europeiske landene når det gjelder å frigi økonomiske midler til samfunnet. Flere europeiske nasjoner har replisert med å kreve sterke statlig styring av den USA-amerikanske finanssektoren.

Les også: Tatt for terrorplanlegging mot G20-møtet

Krise over hele linja
Innstramming av reguleringer i finansmarkedet vil være et av de viktigste temaene under G20-møtet. Men Frankrike ønsker seg en global reguleringsmekanisme, noe både USA og Storbritannia er motstandere av. Flere andre land, deriblant Tyskland, skal også stille seg kritisk til en slik reguleringsmekanisme.

Krisen i det globale finansmarkedet blir også hovedtema når Organisasjonen for økonomisk samarbeid (OECD) legger frem en rapport tirsdag. OECD forventer økonomisk nedgang hos sine 30 medlemsland på hele 4,3 prosent i 2009, noe som er langt høyere enn prognosene på 0,4 prosent som ble lagt frem i november i fjor.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!