En enorm hvithai, som angivelig er den største av sitt slag, ble nylig filmet av dykkere utenfor Hawaii.

Haien har blitt døpt «Deep Blue», og er en kjenning for haieksperter. Hun har en estimert lengde på seks meter og anslås å veie hele 2,5 tonn. Hun ble første gang oppdaget av forskere for 20 år siden, og har i dag en anslått alder på 50 år. Hvithaien ble sist observert utenfor Mexico.

Det var den lokale dykkerinstruktøren og haientusiasten Ocean Ramsey på Hawaii som sammen med en gruppe andre dykkere filmet og fotograferte kjempehaien.

Ramsey, som jobber for bevaring av haier, ble blant annet filmet idet hun berørte kjempehaien, melder Sky News.

- De andre haiene stakk

Ramsey forteller lokalavisen Honolulu Star Advertiser at hun og noen andre dykkere holdt på å filme tigerhaier som spiste av et hvalkadaver, da Deep Blue dukket opp ut av det blå.

- Vi så noen tigerhaier og så dukket hun opp. Alle de andre haiene stakk, og hun begynte å gni seg inntil båten, sier Ramsey til avisen.

- Hun var en stor, vakker og vennlig kjempe som ville bruke båten vår til å klø seg. Vi gikk ut ved soloppgang, og hun ble værende hos oss stort sett hele dagen, forteller Ramsey.

- Det kan se ut til at hun er gravid. Hun er sjokkerende bred, sier hun.

Ramsey har tidligere dykket med Deep Blue på en forskningstur ved Guadalupe-øya utenfor Mexico.

- En kalkulert risiko

Den norske haieksperten Fredrik Myhre er godt kjent med hvithaien Deep Blue.

- Hun er helt fantastisk. Dette er én av de største hvithaiene som er observert i levende live. Hun dukker opp fra tid til annen. Det er et veldig godt tegn, for da vet man at hun overlever. For er det én ting det er manko på i havet, så er det de store individene av de største haiene. Dette gjelder også for andre fiskearter. De største individene er mer of mer borte, sier haiekspert og marinbiologi, Fredrik Myhre, til Nettavisen.

Myhre, som står bak organisasjonen Hjelp Havets Haier og jobber også med havspørsmål i WWF Verdens naturfond, sier de aller største individene er spesielt utsatt for fangst, og har ofte blitt borte på grunn av et overfiske.

- Er hun farlig?

- Alle store rovdyr i naturen er potensielt farlig. Men når det er sagt, er det ingen haier som har mennesker på menyen – inkludert denne hvithaien. Det er alltid en kalkulert risiko å svømme med hvithai, men dette er veldig erfarne dykkere, og det er for et trent øye ganske lett å lese atferden til hai. Denne hunnen er en stor hai som er veldig rolig og viser lite aggressiv atferd. Så dette er ikke uforsvarlig, sier Myhre.

- Det som er farligst med haier i dag, er i hvor stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene. Haiene er én av de mest utryddingstruede dyregruppene vi har i havet i dag. Hele en fjerdedel av alle hai- og skatearter er i dag utryddingstruet.

Antatt å være den største hvithaien

Deep Blue er antatt å være den største hvithaien som er dokumentert svømmende rundt i havet i dag.

- Dykkere svømmer med hvithai hver eneste dag, et eller annet sted i verden. Hvis det hadde vært større individer enn dette, hadde det kommet fram på sosiale medier og i nyhetsinnslag. Når det gjelder Deep Blue, har fotografen vært veldig flink til å ta bilder av haien ved siden av andre dykkere, slik at man får et lettfattelig inntrykk av faktisk hvor diger hun er, sier Myhre.

Myhre sier det har tidligere vært en udokumentert observasjon av en hvithai utenfor Canada på 1870-tallet, som angivelig skal ha vært over ti meter lang. Ifølge påstanden skal hvithaien ha vært 11,3 meter lang, men Myhre tror det mest sannsynlig var snakk om en annen haiart som ble observert – trolig en brugde.

- Den største hvithaien som er dokumentert, var på 6,4 meter utenfor Cuba i 1945. Den hadde en estimert vekt på 3,3 tonn, sier han.

Nesten like stor som «Jaws»-haien

Stephen Spielbergs filmklassiker «Jaws» fra 1975, fikk badegjester over hele verden til å tenke seg om to ganger før de la ut på svøm i havet. Myhre sier Deep Blue er nesten like stor som Spielbergs famøse og beryktede hvithai.

- Haien i «Jaws» (Haisommer red.anm. og som også var en hvithai) var i filmen estimert til å være godt over syv meter lang, hvis jeg ikke husker feil. Men Deep Blue er absolutt ikke så farlig som hvithaien fremstilles som i filmen. Hvithaien er absolutt ikke et blodtørstig monster. Og Deep Blue er et stillfarende individ som tillater at dykkere svømmer med henne.

- Som ved de fleste store dyr i naturen, så skjer det dessverre ulykker av og til i form av angrep. Men det er fordi mennesker er på feil sted til feil tid. Hadde haier villet ta mennesker, ville det vært haiangrep hver eneste dag. Det faktum at bare fem mennesker mistet livet i haiangrep i 2017 på verdensbasis, sier litt om hvor liten trussel haiene utgjør for oss mennesker, sier han.