RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deilig å være dansk med IT

Sist oppdatert:
I løpet av bare 12 år har danskene økt sin produktivitet med 37 prosent. Økningen skyldes framfor alt bevisst bruk av informasjonsteknologi, mener ekspertene.

Mens produktiviteten har vokst med godt over en tredel, har utdanningsnivået bare steget med 4 prosent. Derimot har nok tunge investeringer i den nødvendige teknologien bidratt sterkt til å gjøre de ansatte mer produktive, sier fagøkonomer til avisa Politiken.

Offisiell dansk statistikk viser at produktiviteten – verdiskapningen per medarbeider per tidsenhet – økte med 37 prosent i tidsrommet fra 1988 til 2000. Veksten var sterkest i yrker med høyt utdanningsnivå, men også i jordbruket der færre har høy utdannelse, økte produktiviteten.

Påminnelse

Tirsdag denne uken var datasystemet ved bilutleiefirmaet Avis’ kontor i Kampmannsgade i København nede i 20 minutter. Det var ingen katastrofe, men ga de ansatte en nyttig påminnelse om hvor livsviktig IT er blitt, sier Avis-medarbeider Klaus Waldtløw til Politiken.

- I 20 minutter var vi tilbake i 1985. Vi måtte skrive alt mulig ned for hånd, sier underdirektør Kim Svendsen i Avis, og peker på sitt eget skrivebord der det ikke er en eneste gul post-it-lapp og knapt nok et annet papir å se.

Alle kortere beskjeder sendes i dag som e-post. Men også håndbøker og annen informasjon er gjort tilgjengelig i elektronisk form, slik at medarbeiderne slipper å løpe rundt og lete etter papirer: Det ligger på data’n.

Verdensklasse

Denne utviklingen har gitt Danmark en produktivitetsutvikling som plasserer landet i øverste verdensklasse.

- Vi ligger helt på toppen, og det kan man knapt nok overvurdere betydningen av, for det er på den måten vi blir rikere, sier fagøkonomen Jan Rose Skaksen.

Skaksen arbeider ved Handelshøjskolen i København, og er såkalt Vismand, en av ekspertene danske politikere rådfører seg med i økonomiske spørsmål. Han mener et fleksibelt arbeidsmarked og høyt teknologisk nivå har bidratt vesentlig til veksten.

Paradoksalt nok er det én gruppe som er blitt mindre produktive i Danmark mens de andre har stått på: Eiendomsmeklerne. Deres produktivitet falt i snitt med 3,7 prosent i året fra 1988 til 2000, skrev Politiken onsdag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere