RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deilig strategisk skytespill

Sist oppdatert:
Det skal mye til for å slå «Splinter Cell». Derfor er det lurt å velge andre løsninger på liknende spill. Det har «Rainbow Six 3» gjort med suksess.

«Rainbow Six 3» slippes kun til Xbox i år, og som forventet støtter det Xbox Live. I tillegg har «Rainbow Six 3» en frekk ekstra funksjon: Stemmestyring.

Du spiller figuren som Domingo Chavez - lagføreren for en etnisk fargerik elitegruppe på fire personer. Sammen skal dere infiltrere en drøy mengde bygninger og områder, skyte terrorister og redde gisler. Historien er ikke spesielt original, men det er heller ikke poenget med spillet. Poenget er samarbeid, samarbeid, samarbeid.

Og stol på meg, dersom du ikke lar dine tre kampkompiser ta sin tørn i forreste rekke, er du dau som en sild lenge før du får sagt «å faen». Med «dau som en sild» mener jeg «smurt godt utover en vegg». Blodsprut og skuddsår har Ubisoft lagt mye arbeid i denne gangen, men mer om det senere.

GAME OVER
Du lærer en ting ganske fort i «Rainbow Six 3»: Du og laget ditt dør veldig kjapt hvis dere ikke jobber i team, og ikke tar i bruk alle de funksjonen spillet legger opp til. Et par tre skudd i feil kroppsdel, og du går ned for telling. Lagkameratene dine kan til nød stryke med, men får du selv en kule i panna er spillet slutt.

Det samme gjelder om terroristene får snusen i at du er på vei, og skyter et av gislene. Game Over, vil du starte på nytt?

Ja selvsagt, men hvor? Du har bare lov til å lagre 3 ganger i løpet av et spill, så tenk taktikk også her.

VÆR TAKTISK!
Men tilbake til den frekke nye funksjonen: Stemmestyring. For at du skal ha den miste sjanse til å overleve to minutter i spillet må du være flink til å kommandere dine lydige underordnede. De er flinkere til å skyte enn deg likevel.

Ved hjelp av et utvalg kommandoer kan de sprenge eller dirke opp dører, klarere rom med blitz-bomber, tåregass, granater eller maskinpistoler. Og ved hjelp av «Zulu»-kommandoen kan du også storme et rom fra to sider. Soldatene dine utfører ikke ordren du ga dem før du gir dem klarsignal - altså «Zulu».

Dersom det er gisler i rommet du stormer, sier det seg selv at en granat ikke er det smarteste du kan velge.

Alle disse kommandoene kan du gjøre med noen litt innviklete, men relativt greie manøvrer på kontrolleren. I en presset situasjon derimot, kan det kjapt gå litt i surr for deg. Da er det lettere å skrike ut kommandoen i headsettet (puh, endelig til poenget).

De andre i laget kommuniserer med deg gjennom hodetelefonen, og spillet blir rett og slett enklere å gjennomføre. Å gi en ordre gikk ikke overraskende lett, men snakker du høyt og tydelig forstår de deg til slutt. Kommandoene er forhåndsdefinerte og går på engelsk, men følger tastemetoden slavisk. En kommando har foreksempel tittelen «breach and clear» og da gauler du det samme i microfonen.

Forhåpentligvis forstod laget ditt orderen, og holder deg løpende oppdatert på hva de holder på med: Plasserer sprengstoff, sprenger døren, sjekker forholdene - «klart»!

SLØV GRAFIKK
Grafikken og fysikken i «Rainbow Six 3» er ikke spesielt imponerende. Enkelte ting, som blodsprut på vegger, gulv og deg selv om du står nærme nok når du skyter, er imponerende. Også røykutviklingen fra et av spesialvåpnene gjorde inntrykk, men ellers har spillutviklerne stått på stedet hvil.

Du kan heller ikke utnyttet nattsiktet eller termovisjonet ditt ved å skyte på lamper og liknende eller på annet vis ta i bruk dine omgivelser Og det er vel strengt tatt i sløveste laget for et spill som fokuserer så mye på taktikk.

LOGGING ON
Live-delen er omtrent som forventet og temmelig lik løsningen til andre slik spill. Du har den «Quickmatch-en», i tillegg til vanlige valg, og det mest morsomste var «Optimatch», hvor du spiller på lag for å for eksempel ta livet av et annet lag.

Jeg var heldig og møtte på en server med nesten bare norske spillere, og vi konspirerte og planla og snek oss rundt i et spesialbrett vi hadde lastet ned gratis.

Tross enkelte mangler er «Rainbow Six 3» likevel et meget godt spill som kommer til å holde deg i timesvis foran skjermen. Og når du er ferdig med enspiller-delen venter en uendelighet med Live-spilling på deg. «Rainbow Six 3» er vel verdt pengene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere