Gå til sidens hovedinnhold

Del opp ferien og bli lykkelig

Det at vi skal føle oss bedre etter en lang ferie er en myte.

(SIDE2): En fire ukers ferie er for mange en stor glede i en ellers travel hverdag. Men det å ta ut alle fire ukene på en gang, kan være negativt for både helse og velvære.

- Det spiller ingen rolle hvor lang ferie du tar. Det finnes derimot sterk biologisk støtte for å spre ferien. Fire ukers ferie er ikke bra for hjernen. Man klarer ikke å hente seg inn igjen. Derfor bør man ta flere miniferier istedenfor, sier Bengt Arnetz, professor ved Uppsala Universitetet og Wayne State University i Michigan til Aftonbladet.

Korttidseffekt
Arnetz mener kroppen fort blir like sliten som han var før ferien, og at det hadde vært betre å få denne korttidseffekten oftere. Så selv om du nok koser deg på den lange ferien, så vil velbehaget vært borte etter bare en uke på jobb.

Arnetz støttes av førsteamanuensis Knut Inge Fostervold ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.

- Effekten av ferie er relativt kortvarig. Fra et par uker etter at en er tilbake på jobb, er stressnivået tilbake på samme nivå som før ferie, seier han til NRK.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det vi vet er at personer som står i fare for hjerte- og karsjukdommer, sjeldnere får anfall om de har ferie på jevn basis. Om man tar ut ferien flere ganger, får man korttidseffekten flere ganger, seier Fostervold.

Han understreker under at dette selvfølgelig er individuelt, og at avkobling og ferie oppleves ulikt fra person til person.

Foreldet
Bengt Arnetz anser det å slite i elleve måneder, for så å hvile ut under en intensiv feriemåned, som foreldet. Spørsmålet er om det noensinne har vært en effektiv strategi.

Om man har en fysisk tung jobb klarer man ikke nødvendigvis hente seg inn bare fordi man har fri, fordi mange likevel bruker ferien til å arbeide - for eksempel pusse opp hytta. Har man en kontorjobb, eller en jobb som er fysisk mindre krevende, gjelder samme sak. Siden man arbeider og stresser resten av året, får man et tilbakeslag når man får fri. En klassiker er at man blir syk når man først roer seg ned, mener Arnetz.

- Tre uker med ferie på sommeren er passende. Folk har planer som de skal rekke, og det må være en rimelig grense. Ferien må ikke bli så komprimert at den blir superstressende. Så burde man ta en ukes ferie på vinteren, og noen ekstra fridager for eksempel på en fredag eller tirsdag, sier han.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå