Gå til sidens hovedinnhold

Deler hverdagstanker

I en sofa på Holmlia sitter to familiefedre som er et godt eksempel på at flyktningeguiden fungerer etter intensjonen.

HOLMLIA: I mai i fjor fikk Yonas Hambissa fra Etiopia "tildelt" Åge Breiby som sin guide. Siden den gang har de to møttes jevnlig til turer i nabolaget, og til gode samtaler om hverdagslivets store og små gleder hjemme i stua hos Hambissa.

Hverdagsproblemer

Mitt første år i Norge hadde jeg ingen kontakt med nordmenn. Derfor ville jeg så gjerne ha en guide som kunne integrere meg i det norske samfunnet, få meg til å forstå norsk kultur og hjelpe meg med ting i dagliglivet som jeg ikke klarer helt på egen hånd. Akkurat nå trenger jeg hjelp til å få ordnet opp i bosituasjonen vår, forteller han.
Sjubarnsfaren snakker imponerende godt norsk til bare å ha vært her i to år, og nå vil han han ha en jobb. For å få sin revisorutdannelse fra hjemlandet godkjent, studerer han derfor på Blindern.
Og Åge hjelper meg å lage en flott CV. Jeg er veldig heldig som har fått han som min guide, sier Hambissa med et stort smil.

Gode venner

Breiby på sin side sier han er full av beundring over 46-åringen.
Han har lært meg mye om ydmykhet, han er vestlig orientert og meget engasjert i å tilpasse seg og familien til våre forhold. I og med at vi begge er familiefedre utveksler vi erfaringer, sier han. Holmliamannen meldte seg frivillig hos Røde Kors fordi han ville stille opp for noen som trenger det.
Det er godt for alle å ha noen å lene seg til, og det er godt å være den som gjør det, sier han. Flyktningguiden er ment å ha en varighet på ett til to år, men Åge Breiby og Yonas Hambissa ser ingen grunn til at deres vennskap skal ha noen tidsbegrensning.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten