RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deler livet fra mobilen

Foto: Shutterstock
Sist oppdatert:
Nordmenn er festivalsugne som aldri før, og vil bruke mobilen enda flittigere til å dele sommeropplevelsene med venner og familie. Dette fremgår av en landsdekkende undersøkelse gjennomført av Infact for Sony Ericsson.

Musikkfestivaler er fortsatt i vinden, og også denne sommeren arrangeres det flere hundre festivaler landet over. Sony Ericsson, som vil være til stede på flere av de største for å demonstrere mye omtalte flaggskipmobiler som X10 og X10 mini, har gjort en undersøkelse som tar sommertemperaturen på nordmenns festivalplaner og mobilbruk.

Vi inntar festivalene..
Mer enn én av fire over 18 år, eller nesten 1,6 millioner nordmenn, planlegger å besøke minst én musikkfestival denne sommeren. Interessen er aller størst i aldersgruppen 25-39 år, der over halvparten regner med å besøke minst én festival. Sørlendingene er klart ivrigst, etterfulgt av folk i Midt-Norge, og deretter vest- og nordlendinger. I Sør-Norge har halvparten (49,5 %) festivalplaner, mens tilsvarende tall for Oslo og Østlandet for øvrig er henholdsvis 32,8 og 36,3 prosent.

.. og Facebook med mobilen
Ifølge Facebooks egne tall har 2,5 millioner nordmenn nå opprettet Facebook-profil, mens det tilsvarende tallet var beskjedne 3000 ved juletider i 2006.

Sony Ericssons undersøkelse viser at vi nå også er i ferd med å innta Facebook og andre sosiale medier via mobilen. Mer enn hver tredje (33,8 %) med mobiltelefon svarer at de bruker sosiale medier via mobilen. Den yngste aldersgruppen, 18-24 år, er mest aktiv, og her svarer nesten seks av ti (57,7 %) at de bruker sosiale medier via mobil.

- Vi satser tungt på å utvikle mobiler som gjør det enkelt å kommunisere via flest mulig kanaler, herunder Facebook og andre sosiale medier, mens man er på farten. Undersøkelsen viser at mange nordmenn bruker de ulike funksjonene, også til sosiale medier. Dette signaliserer at vi tenker riktig, sier markedssjef Anniken Amdam i Sony Ericsson i Norge.

Vi bruker mange funksjoner
Smarttelefoner utgjør ifølge Elektronikkbransjen en økende andel av mobiltelefonene som selges i Norge. Berøringsskjermer, skjermikoner og snedige grensesnitt spiller en nøkkelrolle i å forenkle vekslingen mellom alle funksjonene på telefonene. Og undersøkelsen viser at nordmenn i stor grad bruker de avanserte funksjonene meget aktivt. I tillegg til at så mange som én av tre bruker sosiale medier, tar åtte av 10 bilder og videosnutter, mens mer enn fire av 10 lytter til musikk – fra mobilen. Syv av 10 kommuniserer via sms hver eneste dag, og en av fire bruker mobilen til e-post.

Vil dele flere opplevelser i sommer
Undersøkelsen viser også at vi kommuniserer og deler våre opplevelser enda mer aktivt når det er sommer og ferietid. En av tre mobile brukere av sosiale medier regner med å bruke Facebook og andre sosiale medier enda flittigere fra mobilen i sommerferien. Tilsvarende vil over halvparten ta flere bilder og videoer og fire av ti sende flere tekstmeldinger enn ellers denne sommeren.

- Vi vil kommunisere, dele opplevelser og holde oss oppdatert i alle kanaler til enhver tid og uansett hvor vi er, sier Amdam. - Mobilen spiller derfor en nøkkelrolle, og stadig flere krever gode ”allround-modeller” der alle funksjonene er lett tilgjengelige og superenkle å bruke.

Sony Ericssons undersøkelse om nordmenns festivalplaner og mobilbruk viser blant annet:

 • Mer enn én av fire (42,2%), nærmere 1,6 millioner nordmenn over 18 år, regner med å besøke minst én musikkfestival i sommer
 • Over halvparten (54,1%) i aldersgruppen 25-39 år regner med å besøke minst én musikkfestival
 • Hver tredje (33,8%) mobilbruker over 18 år bruker telefonen til å holde seg oppdatert på sosiale medier som Facebook
 • I alderskategorien 18-24 bruker nesten seks av 10 sosiale medier som Facebook via mobilen
 • Nesten tre av 10 (28,1%) av de som bruker sosiale medier fra mobilen regner med å gjøre dette oftere i sommerferien
 • Åtte av 10 tar bilder eller videosnutter med mobilen
 • Over halvparten (55%) av disse regner med å ta flere mobilbilder og -videoer i sommerferien
 • Mer enn fire av 10 lytter til musikk fra mobiltelefonen
 • Langt flere menn (47%) enn kvinner (34,3%) lytter til musikk fra mobiltelefonen
 • Nesten én av tre (27%) av de som hører musikk på mobilen regner med å gjøre det oftere i sommerferien
 • Nesten alle (minst 92%) sender tekstmeldinger med mobilen. Mer enn seks av 10 gjør det hver dag
 • Nesten fire av 10 (37,2%) av disse regner med å sende flere tekstmeldinger i sommerferien
 • Nesten en av fire (23,6%) bruker e-post på mobilen
 • Syv av 10 av disse regner ikke med å sende mer e-post med mobilen i sommerferien

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere