*Nettavisen* Nyheter.

Deler ut 65 nye oljetillatelser på norsk sokkel

Oslo (NTB): 48 selskaper får tilbud om 65 nye oljeutvinningstillatelser på norsk sokkel når regjeringen gjennomfører en ny runde med såkalt TFO-tildelinger i forhåndsdefinerte områder.

- Dette er ny rekord både i antall utvinningstillatelser og antall selskaper. Tildelingene gir et godt utgangspunkt for videre utforskning av noen de mest etablerte leteområdene på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tirsdag. Han sier i en pressemelding at det er «med stor glede» han sender ut tilbudene.

Av de 48 som får tilbud om tillatelser, blir 29 selskaper tilbudt å være operatører. De 65 tillatelsene fordeler seg på 38 i Nordsjøen, 19 i Norskehavet og 8 i Barentshavet.

- Regjeringen vil holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet. Rekordtildelingene i TFO 2013 er vårt første skritt på veien og viser at vi holder det vi lover, legger Lien til.

Tildelingen møter motstand i SV, som kaller det «et nytt klimamageplask» for statsministeren.

- Statsministeren øker nå norsk oljeavhengighet, mens hensynet til jordens klima og norsk økonomi tilsier at vi må gå motsatt vei, sier SVs miljøpolitiske talsperson Heikki Eidsvoll Holmås. Både SV og miljøbevegelsen har tidligere krevd at TFO-ordningen avvikles fordi den ikke tar nok miljøhensyn, men SV klarte ikke å få til en avvikling i løpet av sine åtte år i regjering. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.