Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut på fredag og oppfordret fullvaksinerte til å fortsette å bruke munnbind ettersom den svært smittsomme Delta-varianten (tidligere kjent som indisk variant) sprer seg raskt over hele kloden. Varianten er påvist i 92 land, inkludert Norge.

- Folk kan ikke føle seg trygge bare fordi de har fått to doser. De må fortsatt beskytte seg selv, uttalte visedirektør i WHO, Mariangela Simao, på en pressekonferanse i Genève fredag.

- Vaksinen kan ikke stanse smitteoverføring i lokalsamfunnet på egenhånd. Folk må fortsette å bruke munnbind konsekvent, oppholde seg på godt ventilerte steder, praktisere håndhygiene, fysisk avstand og unngå folkemengder. Dette er fortsatt ekstremt viktig selv om du er fullvaksinert når det pågår smitte i lokalsamfunnet, sa hun, ifølge CNBC.

Les også: Norge får nær 600.000 ekstra doser av Moderna-vaksinen

Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet om hva de mener om WHOs siste anbefaling.

- I Norge er vaksinasjonsdekningen blant risikogruppene høy, og over 95 prosent av de over 65 år er vaksinert med første dose og 90 prosent med andre dose. Det er for tiden liten smittespredning i Norge, og det er fortsatt Alfa-varianten som dominerer, sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine på Folkehelseinstituttet (FHI), Sara Viksmoen Watle, til Nettavisen.

- Delta vil sannsynligvis spre seg videre i Norge og vil etter hvert kunne bli dominerende, slik vi ser i andre land. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig. I den situasjonen Norge er, mener vi våre råd til vaksinerte er forsvarlige, sier Watle.

Gir ingen garantier mot covid-19

FHI opplyser i sine råd og regler for vaksinerte at vaksinasjon ikke gir noen garanti mot covid-19 eller videre smittespredning. Derfor oppfordres også vaksinerte til å følge de smittevernreglene som til enhver tid gjelder. FHI opplyser at det er uendrede råd for vaksinerte ute blant folk, altså ute i det offentlige rom eller på offentlig transport.

«Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind,» skriver FHI.

Les også: USA: Over 4000 fullvaksinerte innlagt på sykehus – minst 750 døde

FHI anser personer som har mottatt én vaksinedose å være «beskyttet» mot covid-19 etter tre uker etter første stikk. Ifølge statistikk fra FHI er 1,5 millioner i Norge vaksinert med to doser, og snaut 2,4 millioner mennesker er vaksinert med én dose. Antallet for fullvaksinerte i Norge inngår også i tallet for dem som har mottatt én dose. Dermed er det mellom 800.000 og 900.000 i Norge som kun har fått én vaksinedose.

Det er knyttet stor usikkerhet til nøyaktig hvor stor beskyttelse én dose med mRNA-vaksine, som for eksempel Pfizer og Moderna, gir etter ett stikk.

- Foreløpig er kunnskapen om beskyttelsesgraden for Delta-varianten noe begrenset, men det gjøres masse forskning og oppfølging i mange land. I Storbritannia har Delta-mutasjonen overtatt mye av smitten, og man får etter hvert mer kunnskaper om hvordan de forskjellige vaksinene fungerer mot Delta-varianten. Det ser ut til å være noen forskjeller, sier fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Nettavisen.

Les også: Kun én av fire har lastet ned Smittestopp-appen

- Det gjøres masse undersøkelser av beskyttelsesgraden mot Delta-mutasjonen som gir litt forskjellige resultater, men det ser ut til at vaksinen har en rimelig god effekt mot Delta-varianten. Om man vil trenge flere vaksiner etter hvert, er selvfølgelig et stort spørsmål, men det er altfor tidlig å spekulere på det, sier Madsen.

Hvor mye beskytter ett stikk mot Delta?

I Storbritannia viser forskning at 99 prosent av nye oppståtte korona-tilfeller er Delta-varianten, og at den er 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, skriver The Guardian.

Alfa-varianten, også tidligere kjent som den britiske varianten, er enda mer smittsom enn den opprinnelige varianten som herjet verden i fjor sommer. Delta-varianten er hittil påvist i 92 land. I Norge er det påvist 240 tilfeller av Delta-varianten, ifølge FHIs siste ukesrapport.

- Hva antar FHI er beskyttelsesgraden mot Delta-varianten med én dose etter et gitt antall uker, Watle?

- Én dose mRNA-vaksine beskytter godt mot sykdom forårsaket av Alfa-varianten, og noe mindre mot Delta-varianten. Ved smitte med Delta etter én vaksinedose vil sykdommen antakelig være mildere enn hos uvaksinerte, og risikoen for å smitte videre vil være lavere enn blant uvaksinerte, sier Watle.

- Selv om beskyttelsen mot å få infeksjon og mild sykdom er litt lavere for Delta-varianten etter én dose, er beskyttelsen mot mer alvorlig sykdom med Delta like god som for Alfa etter den første dosen. Vaksinerte kan altså fortsatt bli smittet og smitte videre, og det er viktig at de som får symptomer på covid-19 tester seg og holder seg hjemme, sier hun.

Les også: Delta plus: Enda en ny variant vekker bekymring

Tre nivåer

Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at en vaksines funksjon gjerne blir inndelt i tre nivåer.

- Det er tre nivåer av funksjon av en vaksine. Det viktigste er beskyttelse mot alvorlig sykdom, slik at helsevesenet ikke blir overbelastet av innleggelser med alvorlig sykdom, og da også død av covid-19. Det ser foreløpig ut som at flere vaksiner har en brukbar effekt for Delta-mutasjonen, sier Madsen.

- Det neste trinnet er beskyttelse mot lite eller moderat sykdom. Der er kunnskapen noe mindre. Og det siste er beskyttelse mot spredning av viruset. Der er kunnskapen også noe usikker. Dette har veldig høy prioritet å finne ut av, og i løpet av kort tid vil vi vite mer om dette, sier han.

- Potensielt mer dødelig

I forrige uke ble det kjent at halvparten av de voksne som ble smittet i et Delta-utbrudd i Israel, hvor over halve befolkningen er fullvaksinert, var fullvaksinert med Pfizer-vaksinen.

Det førte til at israelske myndigheter gjeninnførte smitteverntiltak som blant annet bruk av munnbind innendørs, skriver The Wall Street Journal.

WHOs beredskapssjef Mike Ryan sier at Delta-varianten vil ramme de sårbare mer effektivt enn tidligere varianter, og at Delta-varianten er potensielt «mer dødelig fordi den er mer effektiv i smitteoverføringen mellom mennesker».

Det var nylig et tilfelle på et kjøpesenter i Sydney hvor overvåkningskamera viste to personer som passerte hverandre. Overvåkingsbildet ble brukt i arbeidet med smittesporing, og helsemyndighetene mistenker at det oppsto smitteoverføring mellom disse to personene, til tross for at de kun passerte hverandre i noen få sekunder.

Det var på dette tidspunktet ikke påbudt med munnbind innendørs i Sydney. Det er lite trolig at personene var fullvaksinerte, ettersom mindre enn 5 prosent av landets befolkning er fullvaksinert.

- Kan det være at Delta-varianten er så smittsom at det kan oppstå smitteoverføring mellom to passerende personer med relativ nærhet til hverandre, Watle ?

- Kanskje er Delta-varianten 30 til 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, som nå dominerer i Norge. Smittefaren ved kontakt er avhengig av blant annet avstand, varighet, innendørs/utendørs og når i infeksjonsforløpet den smittede er. Er man riktig uheldig, kan nok smitte skje ved sporadisk kontakt, men det skjer sjeldent uansett variant, sier hun.

- Mye større risiko nå enn for ett år siden

Helseministeren for den australske delstaten New South Wales, Brad Hazzard, beskriver Delta-varianten som en «gullmedaljist når det kommer til å hoppe fra person til person».

Delstaten Queensland besluttet i forrige uke å stenge delstatsgrensen for folk fra smittesoner i Sydney.

- I starten av denne pandemien snakket jeg om at 15 minutter nærkontakt var en bekymring. Nå ser det ut til at det er fem til ti sekunder som er en bekymring. Risikoen er så mye høyere nå enn den var for bare ett år siden, sier helseansvarlig for delstaten Queensland, Jeannette Young, i en uttalelse ifølge australske ABC News.

I sin siste ukesrapport skriver FHI at «Innledende analyser ved FHI viser en ca. tofolds reduksjon i virus nøytralisasjon overfor Delta-varianten tre uker etter to doser vaksinasjon sammenlignet med Alfa-varianten».

- Hva betyr dette, Watle?

- Resultatene som er publisert i ukerapporten til FHI viser at antistoffene etter to doser vaksine har noe mindre evne til å nøytralisere Delta-varianten av viruset enn Alfa-varianten. Dette er kjent fra studier i andre land også, og er ikke det samme som at beskyttelsen er redusert. Beskyttelsen blant fullvaksinerte er god mot både Alfa- og Delta-varianten, sier Watle.