Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut på fredag og oppfordret fullvaksinerte til å fortsette å bruke munnbind ettersom den svært smittsomme Delta-varianten (tidligere kjent som indisk variant) sprer seg raskt over hele kloden. Varianten er påvist i 92 land, inkludert Norge.
- Folk kan ikke føle seg trygge bare fordi de har fått to doser. De må fortsatt beskytte seg selv, uttalte visedirektør i WHO, Mariangela Simao, på en pressekonferanse i Genève fredag.
- Vaksinen kan ikke stanse smitteoverføring i lokalsamfunnet på egenhånd. Folk må fortsette å bruke munnbind konsekvent, oppholde seg på godt ventilerte steder, praktisere håndhygiene, fysisk avstand og unngå folkemengder. Dette er fortsatt ekstremt viktig selv om du er fullvaksinert når det pågår smitte i lokalsamfunnet, sa hun, ifølge CNBC.
Les også: Norge får nær 600.000 ekstra doser av Moderna-vaksinen
Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet om hva de mener om WHOs siste anbefaling.
- I Norge er vaksinasjonsdekningen blant risikogruppene høy, og over 95 prosent av de over 65 år er vaksinert med første dose og 90 prosent med andre dose. Det er for tiden liten smittespredning i Norge, og det er fortsatt Alfa-varianten som dominerer, sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine på Folkehelseinstituttet (FHI), Sara Viksmoen Watle, til Nettavisen.
- Delta vil sannsynligvis spre seg videre i Norge og vil etter hvert kunne bli dominerende, slik vi ser i andre land. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig. I den situasjonen Norge er, mener vi våre råd til vaksinerte er forsvarlige, sier Watle.
Gir ingen garantier mot covid-19
FHI opplyser i sine råd og regler for vaksinerte at vaksinasjon ikke gir noen garanti mot covid-19 eller videre smittespredning. Derfor oppfordres også vaksinerte til å følge de smittevernreglene som til enhver tid gjelder. FHI opplyser at det er uendrede råd for vaksinerte ute blant folk, altså ute i det offentlige rom eller på offentlig transport.
«Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind,» skriver FHI.
Les også: USA: Over 4000 fullvaksinerte innlagt på sykehus – minst 750 døde
FHI anser personer som har mottatt én vaksinedose å være «beskyttet» mot covid-19 etter tre uker etter første stikk. Ifølge statistikk fra FHI er 1,5 millioner i Norge vaksinert med to doser, og snaut 2,4 millioner mennesker er vaksinert med én dose. Antallet for fullvaksinerte i Norge inngår også i tallet for dem som har mottatt én dose. Dermed er det mellom 800.000 og 900.000 i Norge som kun har fått én vaksinedose.
Råd og regler for deg som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19
Beskyttelse mot Covid-19 etter vaksine eller gjennomgått infeksjon
Selv om koronavaksine gir stor grad av beskyttelse mot covid-19 allerede 3 uker etter første dose, trengs det to doser for best mulig effekt og varighet. Vaksine bidrar også til å begrense smittespredning. Vi vet ennå ikke sikkert hvor lenge beskyttelsen varer. Så langt er det vist at beskyttelsen varer i minst et halvt år, men antagelig varer mye lenger - det kommer det mer kunnskap om etter hvert.
Tilsvarende vet vi at det er svært sjelden at noen får sykdommen på nytt de første månedene etter gjennomgått covid-19. For best mulig effekt og varighet av beskyttelsen anbefales de som har gjennomgått infeksjonen å ta en vaksinedose.
Likevel gir verken gjennomgått infeksjon eller vaksine noen garanti mot covid-19 eller mot å kunne spre smitte videre. Derfor må også vaksinerte følge de smittevernrådene som til enhver tid gjelder og teste seg dersom man får symptomer som kan passe med covid-19. De få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen, vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer. Vaksinerte må likevel være i isolasjon, og deres nærkontakter må i karantene, som ved vanlig smittesporing.
Hvem blir regnet som fullvaksinert og beskyttet, og hva mener vi med risikogruppe?
De som blir regnet som «fullvaksinerte» er:
De som har fått andre vaksinedose. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose.
De som har gjennomgått sykdom og minst 3 uker senere har fått en dose vaksine. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter vaksinedosen.
De som har fått vaksine med éndose-vaksine, med virkning fra 3 uker etter vaksinasjonen
De som har fått første dose vaksine og deretter, minst 3 uker senere, fått påvist covid-19-infeksjon. Status som fullvaksinert gjelder fra du er ute av isolasjon.
Dersom beskyttelsen skulle avta over tid, kan rådene komme til å endre seg. Dette kan eventuelt medføre råd om oppfriskningsvaksine.
De som blir regnet som «beskyttet» er:
De som er fullvaksinerte (se over).
De som har fått 1. vaksinedose. Status som beskyttet gjelder fra 3 til 15 uker etter vaksinedosen. Det vil si at 2. dose må settes senest 14 uker etter første dose for å opprettholde status beskyttet inntil man regnes som fullvaksinert.
De som har gjennomgått infeksjon. Status som beskyttet gjelder i 6 måneder etter den positive prøven.
Definisjonene knyttet til vaksine gjelder de som har fått vaksine som er godkjent av det europeiske legemiddelkontoret EMA. Alle vaksiner som blir gitt i Norge er godkjent av EMA.
De som er omfattet av begrepet «risikogruppe» er:
Personer 65 år eller eldre
Personer fra 18 år med enkelte definerte sykdommer/tilstander som gir økt risiko for alvorlig sykdomsforløp og død av covid-19 (medisinske risikogrupper).
Hvilke råd gjelder hjemme?
I private hjem og i bilen kan beskyttede personer ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre beskyttede personer selv om de er i risikogruppen.
Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med ubeskyttede personer som ikke er i risikogruppen.
Beskyttede personer bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til ubeskyttede i risikogruppen som de ikke bor med.
Beskyttede personer kan behandles som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede
Hvis du bor i en kommune som har forskriftsfestet hvor mange som kan være på besøk i private hjem, må du holde deg til det.
Hvilke råd og regler gjelder ute blant folk?
Beskyttede personer er ikke lenger frarådet å foreta unødvendige reiser i Norge. Men på reisen gjelder de generelle rådene som å holde avstand og bruke munnbind.
Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind.
Hvilke karanteneregler gjelder for de som blir regnet som beskyttet?
Det finnes forskjellige typer karantene:
Innreisekarantene – etter å ha vært i utlandet
Smittekarantene – etter nærkontakt med en koronasmittet person
Ventekarantene – midlertidig karantene for personer som bor sammen med en som er i smittekarantene. Varer til den som er i smittekarantene har testet negativt eller personen i ventekarantene har testet negativt.
Kilde: FHI
Det er knyttet stor usikkerhet til nøyaktig hvor stor beskyttelse én dose med mRNA-vaksine, som for eksempel Pfizer og Moderna, gir etter ett stikk.
- Foreløpig er kunnskapen om beskyttelsesgraden for Delta-varianten noe begrenset, men det gjøres masse forskning og oppfølging i mange land. I Storbritannia har Delta-mutasjonen overtatt mye av smitten, og man får etter hvert mer kunnskaper om hvordan de forskjellige vaksinene fungerer mot Delta-varianten. Det ser ut til å være noen forskjeller, sier fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Nettavisen.
Les også: Kun én av fire har lastet ned Smittestopp-appen
- Det gjøres masse undersøkelser av beskyttelsesgraden mot Delta-mutasjonen som gir litt forskjellige resultater, men det ser ut til at vaksinen har en rimelig god effekt mot Delta-varianten. Om man vil trenge flere vaksiner etter hvert, er selvfølgelig et stort spørsmål, men det er altfor tidlig å spekulere på det, sier Madsen.
Hvor mye beskytter ett stikk mot Delta?
I Storbritannia viser forskning at 99 prosent av nye oppståtte korona-tilfeller er Delta-varianten, og at den er 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, skriver The Guardian.
Alfa-varianten, også tidligere kjent som den britiske varianten, er enda mer smittsom enn den opprinnelige varianten som herjet verden i fjor sommer. Delta-varianten er hittil påvist i 92 land. I Norge er det påvist 240 tilfeller av Delta-varianten, ifølge FHIs siste ukesrapport.
- Hva antar FHI er beskyttelsesgraden mot Delta-varianten med én dose etter et gitt antall uker, Watle?
- Én dose mRNA-vaksine beskytter godt mot sykdom forårsaket av Alfa-varianten, og noe mindre mot Delta-varianten. Ved smitte med Delta etter én vaksinedose vil sykdommen antakelig være mildere enn hos uvaksinerte, og risikoen for å smitte videre vil være lavere enn blant uvaksinerte, sier Watle.
- Selv om beskyttelsen mot å få infeksjon og mild sykdom er litt lavere for Delta-varianten etter én dose, er beskyttelsen mot mer alvorlig sykdom med Delta like god som for Alfa etter den første dosen. Vaksinerte kan altså fortsatt bli smittet og smitte videre, og det er viktig at de som får symptomer på covid-19 tester seg og holder seg hjemme, sier hun.
Les også: Delta plus: Enda en ny variant vekker bekymring
Tre nivåer
Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at en vaksines funksjon gjerne blir inndelt i tre nivåer.
- Det er tre nivåer av funksjon av en vaksine. Det viktigste er beskyttelse mot alvorlig sykdom, slik at helsevesenet ikke blir overbelastet av innleggelser med alvorlig sykdom, og da også død av covid-19. Det ser foreløpig ut som at flere vaksiner har en brukbar effekt for Delta-mutasjonen, sier Madsen.
- Det neste trinnet er beskyttelse mot lite eller moderat sykdom. Der er kunnskapen noe mindre. Og det siste er beskyttelse mot spredning av viruset. Der er kunnskapen også noe usikker. Dette har veldig høy prioritet å finne ut av, og i løpet av kort tid vil vi vite mer om dette, sier han.
- Potensielt mer dødelig
I forrige uke ble det kjent at halvparten av de voksne som ble smittet i et Delta-utbrudd i Israel, hvor over halve befolkningen er fullvaksinert, var fullvaksinert med Pfizer-vaksinen.
Det førte til at israelske myndigheter gjeninnførte smitteverntiltak som blant annet bruk av munnbind innendørs, skriver The Wall Street Journal.
WHOs beredskapssjef Mike Ryan sier at Delta-varianten vil ramme de sårbare mer effektivt enn tidligere varianter, og at Delta-varianten er potensielt «mer dødelig fordi den er mer effektiv i smitteoverføringen mellom mennesker».
Det var nylig et tilfelle på et kjøpesenter i Sydney hvor overvåkningskamera viste to personer som passerte hverandre. Overvåkingsbildet ble brukt i arbeidet med smittesporing, og helsemyndighetene mistenker at det oppsto smitteoverføring mellom disse to personene, til tross for at de kun passerte hverandre i noen få sekunder.
Det var på dette tidspunktet ikke påbudt med munnbind innendørs i Sydney. Det er lite trolig at personene var fullvaksinerte, ettersom mindre enn 5 prosent av landets befolkning er fullvaksinert.
- Kan det være at Delta-varianten er så smittsom at det kan oppstå smitteoverføring mellom to passerende personer med relativ nærhet til hverandre, Watle ?
- Kanskje er Delta-varianten 30 til 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, som nå dominerer i Norge. Smittefaren ved kontakt er avhengig av blant annet avstand, varighet, innendørs/utendørs og når i infeksjonsforløpet den smittede er. Er man riktig uheldig, kan nok smitte skje ved sporadisk kontakt, men det skjer sjeldent uansett variant, sier hun.
- Mye større risiko nå enn for ett år siden
Helseministeren for den australske delstaten New South Wales, Brad Hazzard, beskriver Delta-varianten som en «gullmedaljist når det kommer til å hoppe fra person til person».
Delstaten Queensland besluttet i forrige uke å stenge delstatsgrensen for folk fra smittesoner i Sydney.
- I starten av denne pandemien snakket jeg om at 15 minutter nærkontakt var en bekymring. Nå ser det ut til at det er fem til ti sekunder som er en bekymring. Risikoen er så mye høyere nå enn den var for bare ett år siden, sier helseansvarlig for delstaten Queensland, Jeannette Young, i en uttalelse ifølge australske ABC News.
I sin siste ukesrapport skriver FHI at «Innledende analyser ved FHI viser en ca. tofolds reduksjon i virus nøytralisasjon overfor Delta-varianten tre uker etter to doser vaksinasjon sammenlignet med Alfa-varianten».
- Hva betyr dette, Watle?
- Resultatene som er publisert i ukerapporten til FHI viser at antistoffene etter to doser vaksine har noe mindre evne til å nøytralisere Delta-varianten av viruset enn Alfa-varianten. Dette er kjent fra studier i andre land også, og er ikke det samme som at beskyttelsen er redusert. Beskyttelsen blant fullvaksinerte er god mot både Alfa- og Delta-varianten, sier Watle.