Den nye varianten er en ny mutasjon som er beslektet til den indiske delta-varianten. Den har fått tilnavnet «Delta plus». Den nye varianten, også kjent som AY.1, kategoriseres som en såkalt bekymringsvariant (VoC - variant of concern) av indiske helsemyndigheter.

Foreløpige undersøkelser kan tyde på den nye Delta plus-varianten er mer smittsom.

Les også: Nedgangen i smitte stoppet opp etter flere runder med gjenåpning

Det indiske helsedepartementet sier at innledende undersøkelser antyder at varianten har karakteristikker som økt smittsomhet, binder seg lettere til lungecellene og er potensielt mer resistent mot antistoff-behandling, ifølge BBC.

Delta plus-varianten ble først oppdaget i India i april måned. Nå har den spredd seg til minst seks distrikter i tre forskjellige indiske delstater.

Påvist i flere land

Delta plus-varianten har også blitt påvist i ytterligere ni land: USA, Portugal, Sveits, Storbritannia, Japan, Polen, Nepal, Russland og Kina.

41 tilfeller av Delta plus-varianten er blitt påvist i Storbritannia, ifølge Sky News.

Den opprinnelige Delta-varianten har så langt spredd seg til 80 land, inkludert Norge.

Les også: FHI-topp bekymret for at folk ikke møter opp til avtalt vaksinetime i sommer – kommer med klar oppfordring

Skeptisk

En fremtredende britisk virolog stiller seg tvilende til om det er grunnlag for å kategorisere den nye Delta-varianten som en bekymringsvariant.

Virolog ved Royal Society of London, Gagandeep Kang, sier det foreløpig ikke er nok data til å kunne konkludere hvorvidt Delta plus er mer smittsom og gir mer alvorlig sykdomsforløp enn andre varianter.

- Man trenger både biologisk og klinisk informasjon for å kunne vurdere om dette virkelig er en bekymringsvariant, sier Kang til BBC.

- Man må å studere et par hundre pasienter som er syke med denne varianten og finne ut hvorvidt de er utsatt for større risiko for mer alvorlig sykdom enn den tidligere varianten, sier Kang.

Les også: Immunolog: Du får vaksine eller covid

Lance Pinto ved Hinduja National Hospital sier imidlertid at han er bekymret.

- Vi er ganske bekymret for Delta plus-varianten, ettersom den har en mutasjon som kjennetegner Beta-varianten, at den klarer å unnslippe immuniteten til Astra-vaksinen, sier Pinto til Sky News.

Pinto sier at bekymringen også er knyttet til muligheten for re-smitte.