Gå til sidens hovedinnhold

Delta-varianten har økt med 240 prosent i Storbritannia - kan bremse gjenåping

Britiske myndigheter vurderer å utsette siste del av gjenåpningsplanen.

Smitteøkningen i Storbritannia fortsetter. De siste døgntallene viser en ny dag med over 7000 nye smittede. Nye data fra Public Health England, som svarer til Helsedirektoratet i Norge, viser at den nye Delta-varianten (som først ble identifisert i India) nå utgjør mer enn 90 prosent av de nye covid-19-tilfellene. Andelen har mer enn tredoblet seg på en uke, skriver Independent fredag.

I rene tall har antallet smittetilfeller med Delta-varianten over hele Storbritannia gått fra 12.431 på én uke til 42.323, en økning på 240 prosent.

Les også: Koronasmitte på en av de første cruiseseilasene i Nord-Amerika

60 prosent mer smittsom

Samtidig sier Public Health England at Delta-varianten synes å være rundt 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten (først identifisert i England).

Det synes også som om koronavaksinene i noe mindre grad biter på Delta-varianten. I Storbritannia har 60 prosent av den voksne befolkningen fått første dose med koronavaksine. 40 prosent er fullvaksinert.

Kan forsinke gjenåpning

Ifølge avisa The Times kan denne utviklingen føre til at britiske myndigheter vil vente med å fjerne de gjenværende smittevernrestriksjonene. En beskjed om dette kan komme mandag. Den nåværende gjenåpningsplanen tilsier at disse skal oppheves 21. juni, men dette kan bli utsatt inntil fire uker, ifølge avisa.

- La oss ikke sløse bort gevinsten vi har oppnådd når det gjelder immunitet ved å åpne for tidlig, advarte Storbritannias vaksineminister Nadhim Zahawi fredag.

- Viruset vil fortsette og forsøke å mutere, å unnslippe, prøve å overleve, og jeg tror det er avgjørende at vi er veldig forsiktige, sa Zahawi på radioprogrammet Times Radio Breakfast.

Samtidig sier Zahawi at vaksinene har begynt å vise sin effekt på sammenhengen mellom infeksjonsrater, smittetilfeller, sykehusinnleggelser og dødsfall. Mens det forrige uke var 63 prosent økning i smittetilfeller, var det bare 7,1 prosent økning i sykehusinnleggelser og 1,9 prosent økning i dødsfall, melder The Independent.

Les også

FHI-overlegen etter oppstyret: – Urimelig tolkning