- Med deltavarianten på fremgang både i Europa og også her hjemme i Norge, så er det viktig at alle som nå får tilbud om vaksine vaksinerer seg, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Nettavisen torsdag.
I følge avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet (FHI) vil denne varianten bli dominerende i landet innen kort tid.
- Vi antar at den vil bli dominerende også i Norge i løpet av noen uker, sa Vold til Nettavisen onsdag.
«Korona-arm»
Torsdag la Legemiddelverket frem nye tall fra bivirkningsrapporten. Den viser at det er mottatt over 20.000 meldinger om bivirkninger etter vaksinering.
Av 20.370 meldinger er 12.552 behandlet. 1.866 er klassifisert som alvorlige og 10.686 er klassifisert som lite alvorlige, ifølge rapporten.
I Norge er det Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og Spikevax (Moderna) som tilbys i vaksinasjonsprogrammet. Begge vaksinene er mRNA-vaksiner og gir god beskyttelse mot covid-19, men som kjent fra studier og omtale i produktinformasjonen til vaksinene, kan de kan også gi en del plager de første par dagene etter vaksinering.
Les også: Mulig tilfelle av sjelden blodpropp etter Janssen-vaksinering i Danmark
Det skal dreier seg oftest om forbigående bivirkninger som smerter på stikkstedet, hodepine og generell uvelhetsfølelse med feber.
- Begge disse vaksinene kan gi de milde bivirkninger, men alvorlige bivirkninger er sjelden, forteller Madsen til Nettavisen.
Tidligere har Legemiddelverket informert om at såkalt «korona-arm» kan forekomme. Det vil si en forsinket lokalreaksjon i vaksinasjonsarmen som vanligvis oppstår fem til ti dager etter vaksinasjon, der man kan oppleve rødhet og hevelse, og i enkelte tilfeller også kløe og smerte rundt stikkstedet.
Nettavisen har tidligere intervjuet Steinar Madsen med Nettavisen-lesernes spørsmål om vaksiner og bivirkninger:
Erfaring tyder på at denne reaksjonen oppstår litt hyppigere etter vaksinasjon med Moderna enn med Pfizer, men den medisinske fagdirektøren sier at forskjellene er små.
- Det er noen små forskjeller på hyppighet mellom vaksinene når det gjelder de milde bivirkningene, men for alvorlige bivirkninger er det ingen forskjell, forklarer han.
Madsen legger til at det ikke er noen grunn til å favorisere den ene fremfor den andre.
- Bivirkningsprofilen for vaksinene er like. Det er derfor ingen grunn til å foretrekke den ene fremfor den andre eller utsette vaksinering – ta den vaksinen du blir tilbudt, oppfordrer han.
Les også: Mulig delta-smitte på matbutikker i Stavanger
Flere smittetilfeller
De siste par ukene har det blitt bekreftet utbrudd av deltavarianten i flere kommuner i landet. Blant annet i Lillestrøm kommune, der 29 personer har testet positivt etter et bryllup i forrige uke.
I tillegg til Lillestrøm, skal gjestene som har blitt smittet være fra kommunene Nes, Ullensaker, Ringsaker og Nittedal, ifølge Romerikes Blad.
Deltavarianten har blitt påvist i 111 land og er ventet å bli den dominerende varianten de neste månedene, ifølge WHO.
Onsdag kveld var det registrert 3.103.342 personer som fått første dose av koronavaksinen i Norge, og 1.605.506 personer har fått andre dose.
Les også: Historien om seks vaksinerte bryllupsgjester som ble smittet av koronaviruset vekker oppsikt