Delte meninger blant forskere om SSBs innvandringsrapport

Erling Holmøy og SSB-rapport om innvandring mot 2100

Erling Holmøy og SSB-rapport om innvandring mot 2100 Foto: SSB

Meningene om Erling Holmøys mye omtalte innvandringsrapport fra SSB er mange og delte. I forskningsmiljøet får han både ris og ros.

03.11.17 08:22

«For meg blir imidlertid summen av (eller interaksjonen mellom) forenklende antakelser og usikkerheten forbundet med befolkningsfremskrivningene for mye til at jeg er villig til å ta resultatene på alvor. Resultatene bør etter min mening heller ikke danne grunnlag for politiske beslutninger.»

Det skriver SSB-forsker Ola Vestad i et internt notat Morgenbladet har fått tilgang til.

Les også: 8 ting du må få med deg fra rapporten
Les også: Krever SSB-sjefens avgang - nå koker det på Facebook

Han får støtte av økonomiprofessor Magne Mogstad som sier til avisen at rapporten er et «supert eksempel på hvor dårlig analyser blir når de ikke kvalitetssikres» med en fagfellevurdering.

I et leserinnlegg i VG onsdag 01. november utdyper Vestad at han trolig ville ha refusert (avvist) hele rapporten til Holmøy om han hadde hatt mulighet.

SSB-forsker Ola Vestad er nådeløs i sin kritikk av Erling Holmøys innvandringsrapport. Foto: (olavestad.com)

Svarer på kritikken

Erling Holmøy, som står bak rapporten sammen med Birger Strøm, sier han har svart grundig på kritikken i et eget notat.

– Jeg har tatt de fleste av Vestads gode og konkrete kommentarer til følge. Hans generelle helt negative syn på hele analysen har jeg bare måttet avvise, for den kritiserer selve beregningsoppdraget som inngikk i et avtalt prosjekt, sier Holmøy til avisen.

Samtidig som SSB-forsker Ola Lotherington Vestad slakter rapporten til kollega Erling Holmøy har han på sin Facebook-side delt en lederartikkel skrevet av politisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen. Lederen forsvarer omorgansieringen av SSB i regi av Christine Meyer. Foto: Skjermbilde (Facebook)

Spenningsfylt debatt

Professor Grete Brochmann mener det ikke er noen grunn til å tvile på kvaliteten på Holmøys innvandringsanalyser.

– Jeg har oppfattet Erling Holmøy som en svært kompetent fagperson hele veien, sier professoren, som har ledet utvalget som har analysert konsekvensene av høy innvandring, til Aftenposten.

Brochmann sier at hun opplever debatten om innvandring og integrering som «veldig spenningsfylt, polarisert og emosjonell».

Debatten om metodene og fremtiden til Statistisk sentralbyrå (SSB) pågår for fullt etter at det ble klart at byrået er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering. 25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. En av dem er Erling Holmøy.

Les også: SSB-striden: Meyer avviser politiske føringer for forskning
Les også: Mange ubesvarte spørsmål til Statistisk sentralbyrå

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.