RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Delte meninger om HydroStatoil

Sist oppdatert:
Enkelte analytikere kaster seg på spekulasjoner om fusjon mellom Statoil og Hydro. Men ikke alle er enige i at dette er noen stor sak. Les mer
Dagens Næringsliv rapporterte onsdag fra en oljetopp-konferanse i Sandefjord der toppsjefene i Statoil og Hydro visstnok skulle ha hensatt seg til flørt.

Grunnen var at både Statoil-sjef Helge Lund og Generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro, bekjentgjorde selskapenes viktighet av å være 'riktig industrielt strukturert.'

Dette har fått spekulasjonene om strukturelt samarbeid, eventuelt fusjon mellom Statoil og Hydro, til å blusse opp igjen.

DnB Nor Markets gikk ut onsdag og oppgraderte Hydro til kjøp som følge av at spekulasjonene ble satt igang. Enskilda, som fra før har en kjøpsanbefaling på Hydro, kom også ut med et notat der analytikeren mener at fusjonssamtalene på et eller annet tidspunkt vil komme opp.

Trukket for langt

I en kommentar til Dow Jones sier en talsmann fra Hydro at det ikke er samtaler mellom Statoil og Hydro og at det ikke har vært vurdert slike samtaler fra Hydros side.

En analytiker som følger Hydro og Statoil, men som snakker med iMarkedet.no med løfte om anonymitet, sier at dersom man skal tolke det Generaldirektør Eivind Reiten i Hydro sier så er det viktig å være klar over at hans tidsperspektiv da kan være om flere år. Analytikeren har ingen tro på at det er noen flørt mellom de to selskapene, og at oppslaget i Dagens Næringsliv er trukket for langt.

Vedkommende mener at oppjusteringer av Hydro-aksjen med grunnlag i det som kom frem fra rapportene fra møtet i Sandefjord er å trekke dette for langt.

Ingen god ide

Olje- og gassanalytiker Lars Marius Furu i Fondsfinans mener at dersom det kommer en fusjon mellom Hydro og Statoil så ville det være trist for aksjonærene i Hydro at den kom nå.

- Det ville være trist for Hydros aksjonærer dersom man gikk inn i et bytteforhold på dagens verdier. Hydros oljereserver er priset betraktelig lavere enn Statoils. Delvis på grunn av konglomeratrabatten og delvis på grunn av manglende reserve-vekst utover dette året, sier Furu til iMarkedet.no.

Furu sier videre at dersom en fusjon mellom Statoil og Hydro skal være en god ide for Hydros aksjonærer så måtte det komme som siste ledd i en kjede av tiltak for å få opp verdiene i Hydro.

- Jeg holder fremdeles på at det mest effektive og fornuftige er å gjære det samme med aluminiumsdelen i Hydro som selskapet gjorde med Yara. Og eventuelt, men ikke nødvendigvis, gjøre det samme med energidelen. I løpet av en slik prosess tror jeg vi ville sett en riktigere prising av Hydros oljeverdier, sier Furu til iMarkedet.no

Men selv om dette skulle være på plass mener Furu at en fusjon mellom Hydro og Statoil er den beste løsningen for selskapene.

- Det er først og fremst viktig for selskapene å være innovativ og få opp mest mulig olje fra nors sokkel, sier Furu til iMarkedet.no.

Både Norsk Hydro og Statoil er ned 0,51 prosent på Oslo Børs ved halv tre tiden. Men Norsk Hydro fikk en god avslutning på gårsdagen da kommentarene fra gårsdagens konferanse fra Sandefjord ble meddelt markedsaktørene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere