RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demente får ikke stå opp før middag

Foto: Kine Moxness Sandnes (Kine Moxness Sandnes)
Sist oppdatert:
Enkelte dager rekker ikke de ansatte å hjelpe alle trengende på Polmak sykehjem i Tana

De fire personene som på hvert skift skal hjelpe de 16 pasientene ved Polmak sykehjem i Tana har travle dager. Så travle at det ikke er alltid de rekker alt de skal gjøre. Fra de begynner på jobb klokka sju-åtte på morgenen skal de vekke, stelle, skifte på og ta vare på 16 pasienter innen middag klokka 13, skriver Finnmarken.

De ansatte jobber to og to under stell, og har en pleier ute i avdelinga som hjelper til med mating og utdeling av medisiner.

- De siste par årene har vi ikke drevet med pleie og omsorg her i Polmak, men salg og service. Hele dagen går til å rekke over det aller mest nødvendige, som stell og mating, forteller tillitsvalgt Mariann Johansen Lindi.

Har du lignende erfaringer fra eldreomsorgen? Kontakt vaktsjef@nettavisen.no

Kutter stilling
Det er så vidt de rekker å få opp alle pasientene fra sengene innen middagstid. I helgene, når det er halv bemanning, er det enda verre.

- Det skjer at pasientene blir liggende hele dagen, og blir stelt og får servert mat i senga, rett og slett fordi det tar mindre tid enn å få dem opp og geleide dem inn i dagstua, forteller Heidi Stranden, verneombud ved sykehjemmet.

På kommunestyret i desember ble det vedtatt at én dagvakt skulle kuttes ved Polmak sykehjem. Avdelingsleder Tone Orvik Kollstrøm har ikke iverksatt dette kuttet ennå, fordi det rett og slett ikke er mulig.

- Hvis vi skal kutte én stilling må det skrives ut tre-fire pasienter herfra. Det har ikke kommunestyret tatt med i sin behandling av vedtaket, og dermed blir det umulig for oss å kutte ei stilling, og samtidig opprettholde pasienttallet, sier Orvik Kollstrøm.

- Vi driver nå på grensa til det uforsvarlige, og jeg stiller spørsmål ved om dette i det hele tatt er lov, sier Johansen Lindi.

Bor på arbeidsplass
Hun er redd for at pasientene skal mistrives på sykehjemmet, og lide av det.

- Jeg tror at mange av våre pasienter føler at de bor på vår arbeidsplass, og ikke at vi jobber der de bor. Dette er snakk om personer som er i slutten av livet, og skal ha en verdig alderdom. Det synes jeg ikke de får her, sier Johansen Lindi.

Til tross for travle dager, trives både hun og Stranden på jobb, og sykefraværet er svært lavt.

Har ikke bemanningspla
Sykehjemmet har lenge vært nedleggingstruet, og den tillitsvalgte og verneombudet føler dette blir brukt mot dem når det er snakk om å øke ressursene til Polmak sykehjem.

I tillegg til gamle, utslitte lokaler og dårlig tilrettelagte arealer, er bemanningssituasjonen det som skaper flest problemer.

- Kommunen mangler en bemanningsplan som sier hvor mange ansatte det skal være i forhold til antallet demente pasienter. Den må vi ha i bunnen for å få til ei økt bemanning her, sier Viktoria Nilsen, som er hovedverneombud i Tana kommune.

Vanskelig kvalitetsmåling
Ingen pårørende har kommentert situasjonen ved Polmak sykehjem overfor de ansatte, hevder Stranden.

- Det virker som det er enkelt for politikerne å kutte i helse og omsorg, fordi det er vanskelig å måle kvaliteten her. Pasientene får mat og pleie, ja, men det er ikke dermed sagt at de får det når de selv vil. Kanskje har de vært sulten i flere timer før vi rekker å servere mat, sier Stranden.

Kommunestyret hadde beregnet å spare over 450.000 kroner årlig på å kutte ei stilling, men ga økte ressurser på 235.000 kroner til vikarbruk i helger og høytider. Med det ble det vedtatt en reduksjon på 220.000 kroner.

Torsdag skal det vedtatte kuttet ved Polmak sykehjem tas opp i kommunestyret på nytt. Avdelingslederen har i et brev orientert om utfordringene sykehjemmet har, og hva en eventuell fastholding av kutt vil medføre.

Les flere saker fra Finnmarken her.

Har du lignende erfaringer fra eldreomsorgen? Kontakt vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere