RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demente Ruth (91) sendt hjem til leilighet uten mat og varme

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

(Avisa Nordland) Mandag ble Ruth Brovold sendt hjem fra Vollen sykehjem uten at pårørende var varslet. Den syke og demente 91-åringen kom hjem til en leilighet uten mat eller varme.

– Jeg trodde ikke dette var mulig. Det er en fortvilet situasjon, sier sønnen, Finn Kåre Brovold.

Sendt hjem
Den 91 år gamle enken er dement, men har de siste årene klart seg i leiligheten i Sivert Nilsens gate med besøk av hjemmetjenesten tre ganger daglig. 27. juli i år brakk hun lårhalsen, og ble sendt på sykehuset. I tillegg fikk hun problemer med lungene og hjerteinfarkt.

Etter sykehusoppholdet fikk hun korttidsopphold på Vollen sykehjem fra 1. august. Så får pårørende beskjed fra kommunens tildelingskontor at moren skulle sendes hjem mandag 26. august.

– Vi nektet å ta imot henne. Hun er ikke frisk nok til å klare seg hjemme. I? tillegg er hun dement, noe som har forsterket seg veldig i sommer, sier Finn Kåre Brovold.

Før moren skadet seg i sommer sto hun opp om natten og satte på både varme og vann. Hun glemte å spise. Det er en bratt trapp opp til leiligheten til Ruth Brovold leilighet i andre etasje.

– Hun vil aldri klare seg i denne trappen. Vi frykter for hennes sikkerhet, sier sønnen.

Uverdig behandling
Ifølge Brovold fikk han beskjed om at kommunen skulle se på saken en gang til.

– Så hører jeg ingenting før mandag ettermiddag.?Da ringte hjemmetjenesten.? Min mor var sendt hjem i drosje og hjemmetjenesten hadde låst opp for henne. De lurte på hvorfor det ikke var mat eller varme i leiligheten. Dette skal da ikke gå an, sier Brovold.

Han reagerer sterkt.

– Det er ikke verdig av kommunen å behandle gamle folk slik, sier han.

Uavklart
Mandag kveld kjørte sønnen henne tilbake til sykehjemmet. Avisa Nordland kommer på besøk tirsdag.

– Hun kunne jo ikke være hjemme, og to ansatte her sa at jeg kunne få komme tilbake med henne.

Selv husker ikke Ruth Brovold noe av det som har skjedd. Men hun kjenner at hun har smerter etter lårhalsbruddet.

Familien søkte om sykehjemsplass for henne i fjor, men fikk avslag. Igjen har de søkt plass, men ikke fått noe svar.

Nå aner ikke familien hva som vil skje.

Forundret
Svein Håvard Ålien er Ruth Brovolds fastlege. Han er ny som fastlege i Bodø, og skal møte Ruth Brovold i dag.

– Ut fra den informasjonen jeg har så langt, som er basert på rapport fra sykehuset, samtaler med sønnen og opplysninger fra Vollen sykehjem, forundret det meg stort at hun ble sendt hjem mandag, sier fastlegen, som er løst fra taushetsplikten i denne saken.

– Ruth må hjem
– Ruth Brovold ikke er syk nok til å få sykehjemsplass. Derfor skal hun sendes hjem, sier fungerende kommunaldirektør, og leder for tildelingskontoret i Bodø kommune, Nils Are Johnsplass.

Han er løst fra taushetsplikten i denne saken.

– Fredag 23. august fikk pårørende formidlet at hun skulle sendes hjem mandag. Det var da uenighet om den beslutningen, sier Johnsplass.

– Sønnen sier at han ble lovet at dere skulle se på saken på nytt. Likevel sender dere henne hjem i drosje uten at pårørende ble varslet.

– Det ligger flere helsefaglige vurderinger bak beslutningen om at hun skulle sendes hjem.?Slik vi vurderer saken kan hun bo hjemme. Generelt kan det oppstå uenighet om de beslutninger vi tar, og det kan herske ulike fortolkninger av hva som blir sagt. I denne saken har vi fulgt de prosedyrer vi skal, sier Johnsplass.

– Nå mener familien at hun ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

– Hun har ikke fått noen demensdiagnose, hun har en kognitiv svikt som er ønskelig skal utredes. Alder er ingen kriterie for å få langtidsplass på sykehjem. Slik vi vurderer saken er hun i stand til å være hjemme med hjelp av hjemmetjenesten.

– Nå er hun på Vollen sykehjem. Hvor lenge får hun bli der?

– Ruth Brovold må hjem, og så skal vi vurdere søknaden om langtidsplass.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere