Demente Thorbjørn (91) betaler 13.000 for dette

GÅR UNDERSKUDD: Knut Lilleåsen undrer seg over at hans far Thorbjørn i kommunal omsorgsbolig avkreves nesten like mye i betaling til kommunen som det den snart 92 år gamle mannen har i inntekt. Foto: Ole-Johnny Myhrvold

GÅR UNDERSKUDD: Knut Lilleåsen undrer seg over at hans far Thorbjørn i kommunal omsorgsbolig avkreves nesten like mye i betaling til kommunen som det den snart 92 år gamle mannen har i inntekt. Foto: Ole-Johnny Myhrvold Foto: Ole-Johnny Myhrvold

91-åring går i minus.

11.11.12 15:25

Nesten hele pensjonen til demente Thorbjørn Lilleåsen fra Grue går til betaling for å bo i kommunal omsorgsbolig.

Den snart 92 år gamle mannen flyttet etter et lårhalsbrudd inn i omsorgsboligen sammen med sin kone i 2007, skriver Glåmdalen.

I mars 2010 ble han enkemann og har siden bodd alene der. Han må ha hjelp til absolutt alt, har behov for sykehjemsplass, og har ikke har noen mulighet til å nyttiggjøre seg en slik boform.

Grue kommune har trolig i en årrekke tatt altfor mye betalt av eldre med hjelpebehov. Det kan dreie seg om så mye som to millioner kroner i året.

Til sammen 13.000 kroner
Der avkreves han 8150 kroner i måneden i husleie for 46 kvadratmeter. I tillegg betaler han 3760 kroner i måneden for mat, og 945 kroner for tøyvask.

Han må også betale 170 kroner for renhold (hjemmehjelp). Til sammen utgjør dette vel 13.000 kroner, mens han får utbetalt 14.696 kroner i pensjon, det vil si så vidt over 2G.

I tillegg må han dekke alle andre kostnader selv, som frisør, fotpleie, toalettartikler, klær og medisiner som frikortet ikke dekker.

- Enkelte måneder går han underskudd og bruker av oppsparte midler, opplyser hans sønn Knut, som også er leder av støtteforeningen ved Grue sykehjem.

Foto: Ole-johnny Myhrvold

Fikk ikke gehør
Knut opplyser at støtteforeningen i et møte med kommunen i fjor tok opp dette med betalingssatsene, men opplevde ikke å få gehør. I det møtet deltok fra kommunen både kommunalsjef og to enhetsledere.

- Vi fikk beskjed om at slik må satsene være, forteller Knut Lilleåsen.

Han vil på ingen måte beskylde kommunen for å opptre med ulovlige satser, men er glad for at det nå er igangsatt en utredning om betalingssatsene.

- Dårlig samvittighet
Enhetsleder for tildelingskontoret i Grue kommune, Inger Aasen sier til Glåmdalen at de nå skal skaffe seg en oversikt om kommunen tar for mye betalt.

Mens kommunalsjef for velferd Erik Otterdahl Møller, sier arbeidet med å komme til bunns i problemstillingen i saken ennå ikke er fullført, sier han.

Les andre saker fra Glåmdalen her

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.