Gå til sidens hovedinnhold

- Demningen kan briste når som helst

50.000 evakueres etter at en demning ble ødelagt i stormen «Isaac».

Myndigheten i delstaten Louisiana har beordret evakuering av 50.000 mennesker sørøst i delstaten.

Årsaken er at demningen til innsjøen Tangipahoa i Mississippi, som ligger på grensen til Louisiana, ble skadet under Isaacs herjinger.

50 prosent sannsynlig
Borgermester Whitney Rawlings i byen McComb i Mississippi, som ligger rett ved demningen, anslår at det er 50 prosent sannsynlig at demningen vil briste.

- Det de sier nå, er: «Ok, den vil kanskje briste, og folk må komme seg bort om den gjør det». Det er kun Gud som vet om denne tingen holder eller ikke, sier Rawlings til den lokale TV-kanalen WWLTV.

Demningen ligger 161 kilometer nord for New Orléans. Frykten er at demningen brister og at det sendes enorme vannmengder nedover mot bebodde områder i Louisiana, melder BBC.

Lokalmyndighetene har sendt en rekke busser til utsatte områder for å iverksette evakueringen. 7000 soldater fra Nasjonalgarden og USAs reservestyrker er mobilisert i fire delstater, hovedsakelig i Louisiana.

Politiet i byen Amite, som ligger ved elven Tangipahoa, har iverksatt en dør til døraksjon for å varsle innbyggerne om en mulig katastrofe.

Tropisk storm
Isaac, som ble nedjustert fra orkan til tropisk storm onsdag kveld, har ført med seg massivt regnfall over sørstatene i USA de siste dagene.

Ved 20-tiden norsk tid var Isaac 25 kilometer sørøst for Monroe i Louisiana, og har en hastighet på 15 kilometer i timen, ifølge Det nasjonale orkansenteret.

Isaac traff New Orléans onsdag på selveste syvårsmarkeringen for Katrina, en orkan som krevde 1800 menneskeliv i byen. Byen har brukt de siste årene på å forbedre katastrofeberedskapen. Alt tyder på at de besto testen.

Selv om Isaac ikke hadde orkanstyrke da den traff de mest utsatte områdene, så har den brakt med seg et voldsomt uvær. Mer enn en million innbyggere i Louisiana og Mississippi har mistet strømmen som følge av uværet.

Den tropiske stormen Isaac krevde minst 24 menneskeliv da den raste over Haiti og Den dominikanske republikk sist helg.

Kommentarer til denne saken