*Nettavisen* Nyheter.

Demokratene beholder makten i Senatet

Foto: Olivier Douliery/ ABACAUSA.COM

Lyspunkt for president Barack Obama.

03.11.10 08:10

Det er praktisk talt umulig for republikanerne, som har tatt over makta i Representantenes hus, å få Senatet til å tippe over til sin fordel, melder NTB.

Etter prognosene å dømme, er flertallet i Senatet tapt for republikanerne, og håpet om å ta kontrollen over begge kamrene i Den amerikanske kongressen er dermed ute.

Ifølge prognosene ved 08-tiden, ligger det an til at demokratene får 52 plasser i Senatet, mens republikanerne får 48 plasser. I Representantenes hus er fordelingen 206 til demokratene og 229 til republikanerne, melder BBC.

Flere nøkkelstater har gått til demokratenes fordel. Særlig West Virginia og California har vært avgjørende for at demokratene skulle få beholde flertallet i Kongressens førstekammer. I California viser en prognose fra TV-stasjonene CNN og Fox News at den demokratiske senatoren Barbara Boxer ser ut til å ha blitt gjenvalgt.

Les også: - Slaget er ikke tapt for Obama

Republikanernes mindretallsleder John Boehner blir etter all sannsynlighet husets nye taler (House Speaker).

President Barack Obama har allerede ringt Boehner og gratulert ham med seieren.

De to skal ha hatt en kort, men hyggelig samtale, ifølge Boehners medarbeidere, melder CNN.

Drøftet viktige oppdager
Obama og Boehner skal ha drøftet det fremtidige samarbeidet om å fokusere på USAs viktigste oppgaver, noe Boehner har pekt ut som jobbskapning og kutt i statlige utgifter.

- I kveld er det klart hvem som er de virkelige vinnerne, og det er det amerikanske folket, sa Boehner, som trolig tar over stillingen som husets taler i januar når republikanerne tar over flertallet i Representantenes hus.

- Med sine stemmer har det amerikanske folket krevd fremskritt i Washington, sa Boehner.

Jevnt løp
I Pennsylvania, som også er blitt utpekt til en av nøkkelstatene i kampen om flertallet i Senatet, har løpet vært svært jevnt. Det har flere ganger vekslet mellom hvem som har hatt ledelsen av demokratenes Joe Sestak og republikaneren Pat Toomey.

Til slutt viste prognoser at det var Toomey som til slutt trakk det lengste strået.

Geri Tyler, som deltar på en valgvake i delstaten Pennsylvania, sier hun er irritert over hvor lite demokratene har gjort av seg i år.

- De demokratene jeg liker, står ikke opp for partiet. Obama har gjort vidunderlige ting. De skulle ikke behøve å forsvare seg, de burde skryte åpent av det, sier hun til NTB.

Tyler har ikke turt å ta gleden eller sorgen på forskudd. Hun sier at hun har opplevd før at hennes kandidat har ledet helt til siste slutt, og så tapt.

Så langt har det vært partiskifte i senatskampen i fire delstater. Republikanerne har tatt over demokratenes plass i senatet for North Dacota, Wisconsin, Indiana, Pennsylvania og Arkansas, tilsier prognosene.

- Normaltilstand
Dersom demokratene beholder flertallet i Senatet og republikanerne som spådd overtar makta i Representantenes hus, gjenopprettes normaltilstanden i amerikansk politikk, mener Hilde Restad, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Dette blir i så fall som forventet, sier hun til NTB.

Restad framholder at det er normalt at presidentens parti opplever et nederlag i mellomvalget, to år inn i sin periode, og mener det er uvanlig slik det har vært siden presidentvalget, hvor demokratene har hatt all makt alene.

Ifølge NUPI-forskeren er det også vanlig at partiene deler på å ha makta i Senatet, Representantenes hus og Det hvite hus.

Dette vil gjøre seg mest gjeldene ved at det blir vanskeligere for Obama å gjennomføre sitt politiske program de to neste årene.

Noe av det mest interessante, mener Restad, blir om Demokratene er interessert i å forhandle om forslag til ny klimalov og innvandringsreformen, eller om de bare kommer til å legge vekk sakene.

Tea Party-tap i Delaware
I kampen om makten i Kongressens førstekammer tok Republikanerne den første plassen fra demokratene i Indiana, og partiet ser ut til å ha beholdt sine plasser i Ohio og New Hampshire.

Den svært konservative Tea Party-bevegelsen har kuppet to republikanske senatorplasser i Florida og Kentucky hvor henholdsvis Marco Rubio og Rand Paul ifølge prognosene vil gå av med seieren.

Republikanske Christine O’Donnell fra Delaware vil imidlertid ikke bli valgt til senator fra delstaten Delaware, ifølge CNN, til tross for at hun har hatt medvind i meningsmålingene. I stedet er det demokratiske Christopher Coons som ser ut til å vinne kampen her.

Det er til sammen hundre plasser i Senatet, som er Kongressens førstekammer. Demokratene besitter per i dag 59 av dem, hvorav 2 formelt er uavhengige, mens republikanerne har 41. I tillegg er det to uavhengige senatorer.

Det blir konkurrert om 37 plasser i Senatet i mellomvalget tirsdag.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.