*Nettavisen* Nyheter.

Demokratene gransker Trumps sparking av generalinspektør

President Donald Trump fotografert under et møte i Det hvite hus onsdag.

President Donald Trump fotografert under et møte i Det hvite hus onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

President Donald Trumps oppsigelse av generalinspektøren som gransket utenriksminister Mike Pompeo, kan være ulovlig, mener ledende demokrater.

17.05.20 08:17

Steve Linick har vært generalinspektør i utenriksdepartementet siden 2013 og var kritisk til den politiske slagsiden i departementet under Trump-administrasjonen.

Les også: Trump soper inn: Nå setter han ny rekord

Avskjedigelsen er den siste i en rekke avskjedigelser av generalinspektører i forskjellige departementer som har gjort jobben de var satt til å gjøre.

Linick er den tredje tjenestemannen med vaktbikkjefunksjon som blir oppsagt på kort tid. Lørdag kunngjorde ledende demokrater i Kongressen at de har åpnet gransking.

Klikk på bildet for å forstørre. Steve Linick

Steve Linick ble alt i 2013 utnevnt av Barack Obama til stillingen som har som oppgave å granske utenriksdepartementets virksomhet. Arkivfoto: Foto: (AP Photo/NTB Scanpix)

Pompeo-gransking

Demokratene reagerer kraftig på det de mener er presidentens gjentatte undergraving av tradisjonelt uavhengige tilsynsfunksjoner i regjeringsapparatet.

Eliot Engel, lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus, sier han er kjent med at Linick hadde startet en gransking av Pompeo.

– Avskjedigelsen er en grov handling fra en president som prøver å beskytte en av sine mest lojale tilhengere, utenriksministeren, fra å stilles til ansvar, sier Engel, som mener oppsigelsen kan være lovstridig.

Engel og Bob Menendez fra Senatets utenrikskomité kunngjorde lørdag at de har bedt om innsyn i relevante saksdokumenter for å granske oppsigelsen.

Klikk på bildet for å forstørre. Eliot Engel

Eliot Engel avbildet i 2019 Foto: Erin Scott/File Photo (Reuters/NTB Scanpix)

– Pompeos idé

En ikke navngitt demokratisk kongressrådgiver sier Linick undersøkte klager på at Pompeo misbrukte en politisk utnevnt ansatt til å utføre personlige ærend for ham selv og kona.

Ifølge CNNs kilde var det Pompeo selv som tok til orde for å sparke Linick. Utenriksministeren skal ha håndplukket Linicks etterfølger, visepresident Mike Pences tidligere rådgiver Stephen Akard.

Amerikansk UD har bekreftet oppsigelsen av Linick, men vil ikke oppgi noen grunn eller bekrefte hvorvidt Pompeo er satt under etterforskning.

Represalier

Linick ble straffet fordi han på hederlig vis utførte sine plikter ved å beskytte grunnloven og USAs nasjonale sikkerhet, mener Nancy Pelosi.

– Presidenten må slutte med denne typen represalier og gjengjeldelse mot offentlige funksjonærer som jobber for at amerikanere skal være trygge, spesielt i denne tiden med global krise, sier Pelosi, som er Demokratenes leder i Representantenes hus.

Linicks kontor står bak flere rapporter med kritikk av departementets håndtering av personalsaker under Trumps administrasjon.

Klikk på bildet for å forstørre. Nancy Pelosi

Nancy Pelosi Foto: (NTB scanpix)

– Må komme til bunns

Generalinspektører i USA har ansvar for å granske virksomheten til et offentlig organ. De rapporterer direkte til ledelsen i sitt føderale departement, samtidig som de er pålagt å orientere Kongressen direkte.

Administrasjonen må gi Kongressen 30 dagers varsel før de formelt sier opp en generalinspektør, og det varselet kom fredag kveld. I teorien får dermed de folkevalgte tid til å vurdere og potensielt protestere på en avskjedigelse. Men tidligere oppsigelser har ikke blitt forhindret, og flere generalinspektører er erstattet av Trumps politiske allierte.

Utnevnt av Obama

I april sparket Trump Michael Atkinson, som var generalinspektør for etterretningsorganisasjonene, for hans rolle i prosessen som endte med riksrett mot Trump, og deretter var det Glenn Fines tur til å gå fra forsvarsdepartementet.

Linick var påtaleansvarlig i mange år før Barack Obama utnevnte ham til generalinspektør med ansvar for USAs utenriksdepartement, som har et budsjett på over 500 milliarder kroner.

Les også: NRK spiller dumme om «obamagate»

Les også: Joe Biden latterliggjøres etter tall-blemme

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.