Gå til sidens hovedinnhold

Demokratene tok første seier i valgthrilleren i Georgia

Raphael Warnock blir historisk. Det går mot en stor seier for Joe Biden, og et nederlag for Donald Trump.

Senatsvalgene i Georgia er det knyttet stor spenning til det, siden det vil bestemme hvor mye innflytelse USAs påtroppende president, Joe Biden, vil få. Det er avgjørende for Bidens samarbeid med Senatet.

Det er flere amerikanske medier som utpeker Warnock som vinneren i det første senatsvalget etter å ha beseiret den sittende, republikanske senatoren Kelly Loefler. Ifølge NBCs opptelling har Warnock 50,5 prosent av stemmene idet det gjenstår å telle knapt to prosent av stemmene.

Går mot «knockout» for Demokratene

Dermed gjenstår det bare å kåre en vinner i det andre senatsvalget mellom den sittende, republikanske senatoren David Perdue og Demokratenes kandidat Jon Ossoff.

Les også: Gigathriller for Trump

Der er det fortsatt såpass jevnt at en vinner ikke kan kåres i skrivende stund, men i 08.30-tiden viser oversikten fra New York Times at demokraten Jon Ossoff leder med 50,11 prosent mot 49,89 prosent av stemmene til senator David Perdue.

Like før klokken 08.45 skriver tallanalyseselskapet Decision Desk på Twitter at Ossoff har vunnet valget. Også TV 2 har utpekt Ossoff som seiersherre. Ifølge New York Times-journalist Mike Baker leder Ossoff med 12.806 stemmer, etter at 98 prosent av stemmene er telt opp.

Hvis det skulle ende med at de to demokratene blir valgt, blir det 50 mot 50. Da får USAs påtroppende visepresident Kamala Harris, som blir senatspresident, en avgjørende dobbeltstemme.

Dette vil gi Demokratene kontroll i Senatet fra og med 20. januar. Det er en stor seier for Joe Biden ettersom det vil bli mye lettere for den påtroppende presidenten å få gjennomslag for sin politikk.

Nederlag for Trump

Valget markerer også nok et slag for Donald Trump, som nå må se at hans presidentperiode ender med tap i presidentvalget, pluss at Demokratene har kontroll i begge kamre i Kongressen. Det vil si både Senatet og Representantenes hus.

Les også: Harris: Trumps forsøk på å velte valgresultatet i Georgia er maktmisbruk

Donald Trump var tirsdag i Georgia i et forsøk på å få folk til å stemme på de republikanske kandidatene. På valgmøtet endte imidlertid Trump opp med å snakke mest om hans udokumenterte påstander om at presidentvalget ble stjålet fra ham, og nå ser det altså ut til at begge de republikanske kandidatene taper sine valg.

Blir historisk

51 år gamle Raphael Warnock sørger også for en milepæl etter seieren i Georgia. Han blir den første svarte senatoren fra Georgia noensinne, og den første demokratiske senatoren fra den tradisjonelt republikanske delstaten på flere tiår.

- Takk så mye. Jeg er en sønn av Georgia. Jeg er nummer 11 av 12 barn. Jeg er en pastor som har fulgt idealene til Martin Luther King Jr. Vi ble fortalt at vi ikke kunne vinne dette valget, men i kveld viste vi at med håp og hardt arbeid er alt mulig. Måtte historien min vise at alt mulig ved å følge den amerikanske drømmen, er noe av det Warnock sa i en følelsesladd tale som er lagt ut på Twitter.

Warnock skal fullføre de to årene av mandatet som Loeffler ble utpekt til da senator Johnny Isakson trakk seg av helsegrunner i fjor vår. Han må dermed stille til gjenvalg i 2022. Demokratene trenger seier i begge valg for å få knappest mulig kontroll i Senatet, med 50 mot 50 senatorer, mens Republikanerne bare må beholde det ene mandatet.

Valget i Georgia blir holdt på nytt etter at ingen av de fire politikerne fikk mer enn 50 prosent av stemmene i kongressvalget, som ble holdt samtidig med presidentvalget 3. november.

20. januar er den offisielle innsettelsesdagen, hvor Joe Biden tar over som USAs president og Donald Trump må forlate Det hvite hus.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken