Demokratene vil ha en ny utfordrer

Foto: J. Scott Applewhite (Ap/Scanpix)

Halvparten av demokratene mener Barack Obama bør utfordres av en annen kandidat i nominasjonsvalget i 2012.

01.11.10 08:15

Ifølge Washington Post mener 51 prosent av 2008-velgerne at Obama bør lide nederlag under valget i november 2012. Dette kommer fram i en meningsmåling foretatt av AP.

- Uvanlig at dette skjer
At presidenten kan bli utfordret av sine egne i forkant av valget er ikke vanlig.

- Det hører sjeldenhetene til at dette forekommer, men gjennom historien har vi sett at presidenten har blitt utfordret i sitt eget parti, forteller USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

Han kommer med to eksempler fra nyere tid.

- Jimmy Carter ble utfordret av Edward Kennedy foran nominasjonen i 1980. På begynnelsen av 90-tallet kom det også flere utfordrere til da George Bush senior satt som president, fortsetter han.

I følge Washington Post har meningsmålingen fulgt en gruppe mennesker og deres synspunkter siden president Obama startet sin valgkampkampanje i 2008. Blant demokratene sier 47 prosent at Obama bør bli utfordret før nominasjonen i 2012, mens 51 prosent mener det motsatte.

For tidlig å si ennå
De fleste som er positive til en nominasjonskonkurranse, er de som støttet Hillary Rodham Clinton, som tapte nominasjonen mot Obama, skriver Washington Post.

Melby sier at det er for tidlig å si om dette kan bli en realitet eller ikke.

- Hvis Obama også sliter med meningsmålingene om et års tid, så kan man ikke se bort i fra at han kan få konkurrenter innenfor sitt eget parti i forkant av nominasjonsvalget, sier han videre.

Clinton et hett navn
Hillary Rodham Clinton er det heteste navnet på utfordrerbenken, mener USA-eksperten.

- Hun er nok en av de naturligste konkurrentene, men nå avviser hun selvfølgelig slike spekulasjoner, sier han videre.

Så langt gir meningsmålingene kun uttrykk for folks frustrasjoner rundt økonomien, mener eksperten.

- Tallene viser at folk er frustrerte. Obama tok over som president da landet slet økonomisk, og det har fortsatt ikke bedret seg noe særlig. Når man ikke ser tegn til forandring, fører det til misnøye i befolkningen.

Han tror at det også kan være en mulighet at presidenten vil trekke seg, om tallene skulle bli veldig lave.

- Skulle meningsmålingene gå mer nedover, slik at tallene havner ned mot 40 prosent og at økonomien ikke bedrer seg, får vi ta det som et tegn på at det ikke er sikkert at gjenvalg blir så enkelt for den sittende presidenten. Blir tallene så lave, skal man heller ikke se bort i fra at presidenten vil trekke seg, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag