*Nettavisen* Nyheter.

Demonstrantene forskanser seg i Bangkok

Foto: Vivek Prakash (Scanpix)

Opprørspoliti rykket fram mot barrikadene til demonstrantene i den thailandske hovedstaden Bangkok fredag morgen.

23.04.10 07:40

Flere hundre politifolk deltok i operasjonen, og demonstrantene, de såkalte rødskjortene, fikk beskjed om fjerne barrikadene.

Etter en stund valgte imidlertid politiet å trekke seg tilbake, uten at det oppsto sammenstøt.

Ifølge den thailandske regjeringen ble minst tre mennesker drept i granateksplosjoner torsdag i området hvor rødskjortene har samlet seg. Helsepersonell i byen mener imidlertid at kun én personer er drept, mens 85 er såret.

Det skal være tre utlendinger blant de sårede. De er fra USA, Australia og Indonesia.

Rødskjortene får skylda
Eksplosjonene kom da hundrevis av regjeringsvennlige demonstranter samlet seg i hovedstaden for å kreve stans i de mange massedemonstrasjonene som de såkalte Rødsjortene står bak.

Regjeringen beskylder Rødskjortene for å ha kastet granatene, ifølge Bangkok Post.

Eksplosjonene førte til panikk i folkemengden.

Skjøt med granatkastere
En talsmann for hæren sier det ble avfyrt fem M-79 granater fra granatkastere.

Tre gikk gjennom taket på en av stasjonene for Saladaeng Skytrain i business-distriktet i sentrum av Bangkok. En fjerde granat eksploderte på fortauet nær luksushotellet Dusit Thani Hotel og den femte nær en bank.

Thailands visestatsminister Suthep Thaugsuban bekreftet at minst tre mennesker er døde og 75 skadd. Blant de skadde er det fire utlendinger, skriver Sky News på nett.

Det skal ikke være nordmenn blant de skadde, får Nettavisen opplyst hos Utenriksdepartementet.

Ber norske borgere vise aktsomhet
Den norske ambassaden i Bangkok skriver på sin nettside at de oppfordrer norske borgere til å utvise aktsomhet, holde seg unna demonstrasjoner og større folkemengder, følge med i media og lytte til råd fra lokale myndigheter. Nordmenn anbefales å følge med på de engelskspråklige avisene The Nation og The Bangkok Post.

Det danske utenriksdepartementet anmoder dansker om å holde seg langt borte fra områdene som er rammet av uroen, mens de generelle norske reiserådene for Thailand foreløpig omfatter de sørlige provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhia.

På den norske ambassadens nettsider opplyses det om sikkerhetssituasjonen og de mange voldelige sammenstøtene i Bangkok.

«Demonstrasjonene i Bangkok, som startet helgen 12.-14. mars fortsetter, og det er foreløpig usikkert når de vil opphøre. De såkalte ”rødskjortene”, opposisjon til sittende regjering demonstrerer med krav om at regjeringen skal gå av og parlamentet oppløses», skriver ambassaden.

Les oppdatert informasjon til nordmenn i Thailand på ambassadens nettside her.

Unntakstilstand
Siden 7. april har det vært unntakstilstand i Bangkok og nærliggende provinser. Dette gir myndighetene anledning til å forby folkeansamlinger og sensurere media.

Etter thailandsk lov skal utenlandske borgere alltid bære passet sitt eller kopi av dette på seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.